Список форумов < О К Н О > Форум Клуба оценщиков
  Форум  •  Правила форума  •  Пользователи  •   FAQ  •  Поиск •   Календарь •   Регистрация  •   Профиль  •   Войти и проверить личные сообщения  •   Вход
 Процедура передачи результатов экспертизы Следующая тема
Предыдущая тема

Версия для печати
Начать новую темуОтветить на тему
Автор Сообщение
Linred



Сообщения: 3

СообщениеДобавлено: Пт, 31 Окт 2014 12:22 Ответить с цитатойВернуться к началу

Прошу прощения, если вопрос глупый, но Гугл мне помочь не смог Embarassed

Подскажите, когда и как собственники делимого дома могут ознакомиться с готовыми вариантами раздела и выводами эксперта по этому вопросу?

Уточню, что интересуюсь, потому как не хочется оказаться в той ситуации, когда на судебном заседании внезапно выясняется, что...

Т.е. в данном случае суд уже назначил экспертизу с целью получить варианты раздела дома, эксперт приходил и сказал, что через месяц будет готово. Но вопрос в том, куда он направит результаты? В суд? А суд потом по почте пришлет уведомление о новом заседании? А приложит ли копии выводов эксперта в письме? А будет у меня время подумать, какой из вариантов раздела просить суд привести в исполнение?

Заранее спасибо![/i]
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
Passat



Сообщения: 49
Откуда: Запорожская область
СообщениеДобавлено: Пт, 31 Окт 2014 12:42 Ответить с цитатойВернуться к началу

Судебный эксперт не имеет права общаться с кем-либо из сторон по разделу имущества во время проведения судебной экспертизы. Готовую судебную экспертизу эксперт направляет ТОЛЬКО в суд. После того как суд получит экспертизу будет назначено новое судебное заседание, на котором Вы и ознакомитесь с предоставленными вариантами раздела. Время подумать у Вас будет до следующего заседания. И кстати знакомиться с материалами дела в суде Вы можете и между заседаниями ( представитель).
Вроде так.
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
Linred



Сообщения: 3

СообщениеДобавлено: Пт, 31 Окт 2014 13:43 Ответить с цитатойВернуться к началу

Спасибо большое за быстрый и логичный ответ!
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
Филин Андрей
Ведущий Филин


Возраст: 43
Сообщения: 5034
Откуда: Киев
СообщениеДобавлено: Пт, 31 Окт 2014 17:38 Ответить с цитатойВернуться к началу

Passat писал(а):
Судебный эксперт не имеет права общаться с кем-либо из сторон по разделу имущества во время проведения судебной экспертизы.

простите, а в квартиру он как попадет? не общаясь со сторонами Smile

_________________
Желай большего, мечтай о невозможном.
Everything is possible!
Посмотреть профильОтправить личное сообщениеОтправить e-mailICQ Number
Passat



Сообщения: 49
Откуда: Запорожская область
СообщениеДобавлено: Пт, 31 Окт 2014 18:24 Ответить с цитатойВернуться к началу

Филин Андрей писал(а):
простите, а в квартиру он как попадет? не общаясь со сторонами

Андрей, я только попытался ответить на вопрос
Linred писал(а):
эксперт приходил и сказал, что через месяц будет готово

т.е. эксперт уже был на осмотре

Добавлено спустя 24 минуты 57 секунд:

Сторони процесу в цивільних, господарських, адміністративних справах, а також обвинувачений у кримінальних справах мають право:
просити провести експертизу у відповідній судово-експертній установі;
просити про призначення експерта з числа вказаних осіб;
заявити відвід експерту;
просити про постановку перед експертизою додаткових питань;
давати пояснення експерту;
пред’являти додаткові документи;
ознайомлюватися з матеріалами експертизи і висновком експерта після закінчення експертизи;
заявляти клопотання про призначення нової, повторної, додаткової, комісійної або комплексної експертизи.
Права та обов’язки експерта
Експерт, як і будь-який учасник цивільного, господарського, кримінального та адміністративного процесів, має відповідні процесуальні права та обов’язки. Основними з обов’язків є такі: з’явитися за викликом суду, провести повне дослідження і дати обґрунтований та об’єктивний письмовий висновок на поставлені йому питання, а у разі необхідності - роз’яснити його; забезпечити збереження об’єкта експертизи під час проведення дослідження. Експерту забороняється передоручати проведення експертизи іншій особі; збирати матеріали для проведення експертизи за власною ініціативою, спілкуватися з особами, які беруть участь у справі, розголошувати відомості, що стали відомі у зв’язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду або слідчого, про результати експертизи.

Права, надані експерту, передбачають можливість знайомитися з матеріалами справи, що стосуються предмета дослідження, заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів, бути присутнім при проведенні допитів та інших процесуальних дій, та ставити питання особам, які беруть участь у справі, на оплату виконаної роботи та на компенсацію витрат, пов’язаних із проведенням експертизи і викликом
до суду.

Висновок експерта
і його використання
в судовому процесі
Висновки експертів по цивільним, адміністративним та кримінальним справам надсилаються до суду або органу, яким була призначена судова експертиза, в одному примірнику без ознайомлення сторін, а у господарському провадженні копії надаються сторонам.
Висновок судового експерта повинен містити докладний опис проведених досліджень, інформацію про експерта (ім’я, освіта, спеціальність, свідоцтво про присвоєння кваліфікації судового експерта, стаж експертної роботи, науковий ступінь, вчене звання, посада), підставу проведення експертизи, поставлені експерту питання, проведене дослідження, зроблені висновки і обґрунтовані відповіді на питання. Також експерт у висновку обов’язково зазначає, що його попереджено про відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов’язків.

Висновок експерта для особи, яка провадить дізнання, слідчого, прокурора і суду не є обов’язковим і не має заздалегідь встановленої сили і переваги щодо інших доказів, але незгода з ним повинна бути мотивована у відповідних постанові, ухвалі, вироку. На практиці така правова норма14 означає, що особа, яка призначила експертизу, повинна мати спеціальні знання та практичний досвід у відповідній експертній спеціальності, щоб обґрунтувати відмову від висновку експерта. Тому проведення експертизи часто має вирішальне значення для справи, і передбачає високий рівень відповідальності експерта за надані висновки.
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
Linred



Сообщения: 3

СообщениеДобавлено: Пт, 31 Окт 2014 22:25 Ответить с цитатойВернуться к началу

Passat писал(а):

т.е. эксперт уже был на осмотре


Так и есть, был, и даже уточнял у "сторон" их виденье раздела. Видимо недопустимость контактов касается времени после того, как стороны подписали протокол обследования дома. Впрочем, в моем случае, эксперт ушел вместе со второй стороной чуть не в обнимку, и я очень сильно сомневаюсь, что они не продолжили общение. Это немного напрягает, конечно Confused

Еще раз спасибо и за полезные выдержки из законодательства!
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
Passat



Сообщения: 49
Откуда: Запорожская область
СообщениеДобавлено: Сб, 01 Ноя 2014 10:30 Ответить с цитатойВернуться к началу

Linred писал(а):
Впрочем, в моем случае, эксперт ушел вместе со второй стороной чуть не в обнимку, и я очень сильно сомневаюсь, что они не продолжили общение. Это немного напрягает, конечно Confused

Як визначено у п. 2.3. Інструкції, експерту забороняється:

· проводити експертизу без письмової вказівки керівника експертної установи (її структурного підрозділу), за винятком експертиз, доручених йому безпосередньо після слідчого огляду, в якому він брав участь як спеціаліст, а також експертиз, які проводяться під час судового розгляду.

· самостійно збирати матеріали, які підлягають дослідженню, а також вибирати вихідні дані для проведення експертизи, якщо вони відображені у наданих йому матеріалах неоднозначно.

· розголошувати без дозволу прокурора, слідчого, особи, яка провадить дізнання, дані попереднього слідства чи дізнання.

· вступати в контакти, не передбачені порядком проведення експертизи, з будь-якими особами, якщо такі особи прямо чи побічно стосуються експертизи.

· зберігати кримінальні, цивільні та господарські справи, а також речові докази й документи, що є об'єктами експертизи, поза службовим приміщенням.

Експерт складає висновок експертизи від свого імені і несе особисту відповідальність за його правдивість. За надання заздалегідь неправдивого висновку, за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків, а також за розголошення без дозволу прокурора, слідчого або особи, яка провадить дізнання, даних попереднього слідства чи дізнання експерт несе кримінальну відповідальність за статтями 384 - 387 КК України.
Інструкція про призначення та проведення судових експертиз та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз N 53/5 від 08.10.98 з сайту ВР України.

Так, стаття 31 Господарського процесуального кодексу зазначає, що сторони і прокурор, який бере участь в судовому процесі, мають право заявити відвід судовому експерту у разі, якщо:

§ він особисто, прямо чи побічно заінтересований в результаті розгляду справи;

§ якщо він є родичем осіб, які беруть участь в судовому процесі;

§ з мотивів його некомпетентності.

Цивільний процесуальний кодекс встановлює наступні підстави для відводу експерта:

§ якщо він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи (п. 2 ст. 20 ЦПК);

§ якщо є інші обставини, які викликають сумнів в його об'єктивності та неупередженості (п. 2 ст. 20 ЦПК);

§ якщо він перебував або перебуває в службовій або іншій залежності від осіб, які беруть участь у справі (п. 1 ч. 2 ст. 22 ЦПК).

Кримінально-процесуальний кодекс, Кодекс адміністративного судочинства та Закон України «Про виконавче провадження» також вказують на право учасників процесу заявити відвід експерту з причин його заінтересованості в результаті розгляду справи або за наявності інших обставин, що викликають сумнів у його неупередженості.


Т.е.если Вы сможете доказать хоть один из пунктов - Вы сможете ходатайствовать об отводе судебного эксперта (конечно если Вас не устроил ни один из предложенных ним вариантов раздела)
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
Показать сообщения:      
Начать новую темуОтветить на тему


 Перейти:   



Следующая тема
Предыдущая тема
Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете голосовать в опросах
Вы не можете прикреплять файлы в этом форуме
Вы не можете скачивать файлы в этом форуме