Список форумов < О К Н О > Форум Клуба оценщиков
  Форум  •  Правила форума  •  Пользователи  •   FAQ  •  Поиск •   Календарь •   Регистрация  •   Профиль  •   Войти и проверить личные сообщения  •   Вход
 Ставки аренды Следующая тема
Предыдущая тема

Версия для печати
Начать новую темуОтветить на тему
Автор Сообщение
СИМа



Сообщения: 3602

СообщениеДобавлено: Чт, 20 Сен 2007 08:27 Ответить с цитатойВернуться к началу

Новое в методике расчета "госарендной" платы (Консультации)
За последние несколько лет появилось много новых направлений использования арендованного недвижимого имущества, повысился общий уровень арендных ставок на рынке аренды недвижимости, изменилось представление об их дифференциации по уровню прибыльности. Поэтому в целях усовершенствования механизма экономико-правового регулирования субарендных отношений в Методику расчета и порядок использования платы за аренду государственного имущества были внесены изменения, прокомментировал которые Ярослав Усенко
Нормативна база
• Закон про оренду держмайна – Закон України «Про оренду майна державних пiдприємств i органiзацiй» вiд 10.04.92 р. № 2269-XII (у первиннiй редакцiї).
• Закон № 2269 – Закон України «Про оренду державного та комунального майна» вiд 10.04.92 р. № 2269-XII.
• Закон № 1905 – Закон України «Про внесення змiн до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» вiд 29.06.2004 р. № 1905-IV.
• Закон № 489 – Закон України «Про Державний бюджет України на 2007 рiк» вiд 19.12.2006 р. № 489-V.
• Методика – Методика розрахунку i порядок використання плати за оренду державного майна, затверджена постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.10.95 р. № 786.
• Постанова № 75 – Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України «Про внесення змiн i доповнень до Методики розрахунку i порядку використання плати за оренду державного майна» вiд 19.01.2000 р. № 75.
• Постанова № 1846 – Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України «Про внесення змiн до Методики розрахунку i порядку використання плати за оренду державного майна» вiд 27.12.2006 р. № 1846.
• Змiни до Методики – Змiни, що вносяться до Методики розрахунку i порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженi Постановою № 1846.
Перш нiж розглянути Змiни до Методики, затвердженi Кабiнетом Мiнiстрiв України 27 грудня 2006 року, звернiмося до ситуацiї, яка склалася на той час у царинi орендних вiдносин.
Система орендних ставок за використання державного майна, що iснувала до цього року, була впроваджена Постановою № 75 пiсля вiдмiни у 1999 роцi законодавчого обмеження рiвня рiчної орендної плати п`ятьма вiдсотками вартостi орендованого майна.
За майже сiм рокiв цi оренднi ставки (додаток 2 до Методики) перестали вiдповiдати вимогам ефективного господарювання. З`явилося багато нових напрямiв використання орендованого нерухомого майна, змiнилися уявлення про їх диференцiацiю за рiвнем прибутковостi, пiдвищився загальний рiвень орендних ставок на ринку оренди нерухомостi.
Постало питання i про перехiд вiд часткової до повної експертної переоцiнки вартостi активiв, що передаються в оренду у складi цiлiсних майнових комплексiв пiдприємств та їх структурних пiдроздiлiв.
Незважаючи на змiни, внесенi 2004 року до статтi 22 «Суборенда» Закону № 22691, залишалися неврегульованими питання розподiлу плати

_________________
"...чтобы побеждало зло, достаточно добрым людям ничего не делать". 100% - все зависит от нас, от нашей позиции и отношения к происходящему.
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
СИМа



Сообщения: 3602

СообщениеДобавлено: Чт, 20 Сен 2007 08:28 Ответить с цитатойВернуться к началу

за суборенду мiж орендарем i власником майна, якщо орендар вносить за об`єкт суборенди плату меншу, нiж суборендар.
(1 Змiни, внесенi Законом № 1905.)
Створення механiзму визначення ринкової орендної плати
Питання досягнення ринкового рiвня орендної плати неодноразово обговорювалося протягом останнiх кiлькох рокiв. Але завдання щодо визначення i затвердження ринкових орендних ставок, яке висувалося, вважаємо некоректним, адже ринковi ставки не є чимось постiйним, вони змiнюються залежно вiд попиту i пропозицiй на ринку об`єктiв оренди.
Таким чином, замiсть того щоб намагатися вирахувати «ринкову» орендну ставку (при тому, що методика розрахунку орендної плати за державне майно єдина для всiєї країни), слiд було створити механiзм визначення ринкової орендної плати за кожний об`єкт оренди.
Концептуально цей механiзм можна уявити так.
По-перше, орендарi бiльшостi об`єктiв, що належать до державної власностi, визначаються на конкурентних засадах (за конкурсом). Бiльша орендна плата при виконаннi iнших умов конкурсу є основним критерiєм встановлення переможця.
По-друге, орендна плата, визначена за методикою розрахунку плати за оренду державного майна, застосовується як стартова при проведеннi конкурсiв (аукцiонiв, конкурсiв з елементами аукцiону тощо).
По-третє, в процесi проведення конкурсу (аукцiону, конкурсу з елементами аукцiону) визначається ринкова орендна плата на цей час, яка фiксується в договорi оренди.
Фонд державного майна України розробив законопроект про внесення змiн до законодавчих актiв (у частинi регулювання орендних вiдносин), яким передбачено i застосування розрахованої за методикою орендної плати як стартової при проведеннi конкурсiв, i обов`язкове (за деякими винятками) визначення орендарiв на конкурсних засадах. Наприкiнцi 2006 року законопроект схвалено Урядом i передано на розгляд до Верховної Ради України. Сподiваємося, що найближчим часом цi змiни буде внесено до Закону № 2269.
Торiк уже розпочалося впровадження механiзму визначення ринкової орендної плати за державне майно.
По-перше, вiдповiдно до Закону № 489 (ст. 118) новi договори оренди мають укладатися на конкурсних засадах.
По-друге, Змiнами до Методики передбачено доповнити пункт 2 Методики абзацом такого змiсту:
«У разi визначення орендаря на конкурсних засадах орендна плата, розрахована за цiєю Методикою, застосовується як стартова, а її розмiр може бути збiльшено за результатами такого визначення».
Рiчнi оренднi ставки за нерухоме майно
До внесення останнiх Змiн до Методики застосовувалася пiльгова рiчна орендна ставка у розмiрi 1 грн. незалежно вiд площi об`єкта та ставки вiд 1 до 20 % вартостi нерухомого майна, визначеної експертним шляхом (за сучасною термiнологiєю – шляхом незалежної оцiнки). Запровадженi наприкiнцi 2006 року ставки (при збереженнi пiльгової) мають ширший дiапазон – вiд 1 до 100 %.
Кiлькiсть варiантiв орендних ставок зросла з 14 до 22, а їх розмiр за напрямами використання майна збiльшився в середньому в 1,5–2 рази, в окремих випадках – у 5–10 разiв. Ставки для розмiщення соцiально важливих об`єктiв залишилися на низькому рiвнi.
Максимальну ставку 100 % встановлено для розмiщення на орендованiй площi казино, iнших гральних закладiв, гральних автоматiв. Наступна за розмiром ставка – 35 % – застосовується у разi розмiщення пунктiв продажу лотерейних бiлетiв i пунктiв обмiну валют.
Перелiк напрямiв використання орендованого нерухомого майна доповнений бiльше нiж 60 новими позицiями, у т. ч. для розмiщення:
– гральних автоматiв (ставка 100 % );
– пунктiв продажу лотерейних бiлетiв (35 % );
– рiєлторських контор (агентств нерухомостi) (30 % );
– банкоматiв (30 % );
– ресторанiв з нiчним режимом роботи (30 % );
– торговельних закладiв з продажу ювелiрних виробiв, виробiв iз дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння, антикварiату, зброї (30 % );
– операторiв телекомунiкацiй, якi надають послуги мобiльного зв`язку, операторiв та провайдерiв телекомунiкацiй, якi надають послуги доступу до Iнтернет (30 % );
– салонiв краси, саун, турецьких лазень, солярiїв, кабiнетiв масажу, тренажерних залiв (25 % );
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
СИМа



Сообщения: 3602

СообщениеДобавлено: Чт, 20 Сен 2007 08:29 Ответить с цитатойВернуться к началу

зовнiшньої реклами на будiвлях i спорудах (25 % );
– готелiв (22 % );
– торговельних закладiв з продажу автотоварiв, вiдео– та аудiопродукцiї (18 % );
– антен (15 % );
– суб`єктiв господарювання, що надають послуги з утримання домашнiх тварин (13 % );
– стоянок для автомобiлiв (12 % );
– комп`ютерних клубiв та iнтернет-кафе (10 % ).
Оренднi ставки за розмiщення торговельних об`єктiв
Ранiше Методикою було передбачено такi оренднi ставки: для аптек – 2 %, а в разi розмiщення торговельних закладiв для здiйснення торгiвлi:
– непродовольчими товарами – 15 %, крiм торгiвлi товарами дитячого асортименту, для якої була ставка 4 %;
– продовольчими товарами пiдакцизної групи – 12 %, iншими продовольчими товарами – 8 %, продовольчими товарами для пiльгових категорiй громадян – 2 %;
– шкiльним приладдям та книгами, виданими українською мовою, – 4 %;
– товарами дитячого харчування та в разi розмiщення молочних кухонь – 1 %;
– iншими товарами – 10 %.
Тепер встановлено такi оренднi ставки для розмiщення:
1) торговельних об`єктiв з продажу:
– ювелiрних виробiв, виробiв iз дорогоцiнних металiв та дорогоцiнного камiння, антикварiату, зброї – 30 %;
– автомобiлiв – 25 %;
– окулярiв, лiнз, скелець – 20 %;
– непродовольчих товарiв, алкогольних та тютюнових виробiв – 18 %;
– промислових товарiв, що були у використаннi, – 18 %;
– автотоварiв – 18 %;
– вiдео– та аудiопродукцiї – 18 %;
– книг, газет i журналiв, виданих iноземними мовами, – 10 %, а виданих українською мовою – 5 %;
– продовольчих товарiв, крiм товарiв пiдакцизної групи, – 8 %;
– ортопедичних виробiв – 7 %;
– полiграфiчної продукцiї та канцтоварiв, лiцензованої вiдео– та аудiопродукцiї, що призначається для навчальних закладiв, – 6 %;
– продовольчих товарiв для пiльгових категорiй громадян – 2 %.
2) крамниць-складiв, магазинiв-складiв – 18 %;
3) торговельних автоматiв, що вiдпускають продовольчi товари, – 9 %;
4) фiрмових магазинiв вiтчизняних промислових пiдприємств-товаровиробникiв, крiм тих, що виробляють товари пiдакцизної групи, – 6 %.
Окремо слiд сказати про аптеки. Ставка орендної плати за площi для розмiщення аптек, що реалiзують готовi лiки, становить 8 %, а за площi, використовуванi для виготовлення лiкiв за рецептами, – 3 %. Для аптек, якi обслуговують пiльговi категорiї населення, передбачено ставку 2 %.
Ветеринарнi аптеки оплачують оренду за ставкою 10 %.
При розмiщеннi торговельних об`єктiв з продажу товарiв, не вказаних у цiй класифiкацiї, застосовується ставка 15 % (як за iнше використання нерухомого майна).
Оренднi ставки за розмiщення закладiв громадського харчування
У разi розмiщення на орендованих площах закладiв громадського харчування орендна плата справлялася за трьома ставками: 15 % – для ресторанiв, 10 % – для кафе i барiв та 5 % – для iнших. Змiнами до Методики номенклатура напрямiв використання об`єктiв оренди у цiй
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
СИМа



Сообщения: 3602

СообщениеДобавлено: Чт, 20 Сен 2007 08:29 Ответить с цитатойВернуться к началу

галузi значно розширена.
Нинi встановлено такi оренднi ставки за розмiщення закладiв громадського харчування (закладiв ресторанного господарства):
– ресторанiв з нiчним режимом роботи – 30 %;
– ресторанiв – 20 %;
– кафе, барiв, закусочних, буфетiв, кафетерiїв, що здiйснюють продаж товарiв пiдакцизної групи, – 15 %;
– закладiв ресторанного господарства з постачання страв, приготовлених централiзовано для споживання в iнших мiсцях, – 13 %;
– кафе, барiв, закусочних, кафетерiїв, що не здiйснюють продаж товарiв пiдакцизної групи, – 8 %;
– їдалень, буфетiв, що не здiйснюють продаж товарiв пiдакцизної групи, – 6 %;
– їдалень, буфетiв, що не здiйснюють продаж товарiв пiдакцизної групи, у навчальних закладах та вiйськових частинах – 4 %.
Оренднi ставки за розмiщення закладiв побутового обслуговування, поштового i кур`єрського зв`язку
До 27 грудня 2006 року для закладiв побутового обслуговування застосовувалася ставка 2 % (за винятком тих, що надавали послуги автосервiсу – для них було передбачено ставку 15 % ). Це не вiдповiдало реалiям ринкової економiки з її широким спектром послуг рiзної якостi i вартостi.
Тепер оренднi ставки за розмiщення об`єктiв побутового, а також поштового i кур`єрського зв`язку диференцiйовано:
– салонiв краси, саун, турецьких лазень, солярiїв, кабiнетiв масажу – 25 %;
– майстерень, що здiйснюють технiчне обслуговування та ремонт автомобiлiв, та майстерень з ремонту ювелiрних виробiв – 20 %;
– суб`єктiв господарювання, що дiють на основi приватної власностi i надають послуги з перевезення i доставки поштових вiдправлень (кур`єрська служба), – 12 %;
– ксерокопiювальної технiки для надання населенню послуг iз ксерокопiювання документiв – 7 %;
– фотоательє – 7 %;
– об`єктiв поштового зв`язку на площi, що використовується для надання послуг поштового зв`язку; суб`єктiв господарювання, що надають послуги з перевезення та доставки (вручення) поштових вiдправлень, – 6 %;
– хiмчисток – 6 %;
– майстерень з ремонту електропобутових товарiв – 6 %;
– перукарень – 5 %;
– майстерень з ремонту одягу – 5 %;
– майстерень з ремонту взуття – 4 %;
– майстерень з ремонту годинникiв – 4 %;
– громадських вбиралень – 4 %;
– камер схову – 4 %;
– суб`єктiв господарювання, що надають ритуальнi послуги, – 3 %;
– лазень, пралень загального користування – 2 %.
При розмiщеннi на орендованих площах закладiв побутового обслуговування, не вказаних у цiй класифiкацiї, застосовується ставка 15 % (як за iнше використання нерухомого майна).
Оренднi ставки за розмiщення об`єктiв охорони здоров`я i ветеринарної медицини
До внесення Змiн застосовувалися такi ставки:
– за провадження пiдприємницької дiяльностi в галузi охорони здоров`я – 8 %;
– за розмiщення закладiв охорони здоров`я (з частковим самофiнансуванням) – 1 %;
– за розмiщення закладiв охорони здоров`я, що фiнансуються виключно з державного бюджету, – пiльгова орендна ставка у розмiрi 1 грн.
Змiнами до Методики визначено такi ставки за розмiщення:
– приватних закладiв охорони здоров`я та суб`єктiв господарювання, що дiють на основi приватної власностi i провадять господарську дiяльнiсть з медичної практики, – 20 %;
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
СИМа



Сообщения: 3602

СообщениеДобавлено: Чт, 20 Сен 2007 08:32 Ответить с цитатойВернуться к началу

– зовнiшньої реклами на будiвлях i спорудах (25 % );
– готелiв (22 % );
– торговельних закладiв з продажу автотоварiв, вiдео– та аудiопродукцiї (18 % );
– антен (15 % );
– суб`єктiв господарювання, що надають послуги з утримання домашнiх тварин (13 % );
– стоянок для автомобiлiв (12 % );
– комп`ютерних клубiв та iнтернет-кафе (10 % ).
Оренднi ставки за розмiщення торговельних об`єктiв
Ранiше Методикою було передбачено такi оренднi ставки: для аптек – 2 %, а в разi розмiщення торговельних закладiв для здiйснення торгiвлi:
– непродовольчими товарами – 15 %, крiм торгiвлi товарами дитячого асортименту, для якої була ставка 4 %;
– продовольчими товарами пiдакцизної групи – 12 %, iншими продовольчими товарами – 8 %, продовольчими товарами для пiльгових категорiй громадян – 2 %;
– шкiльним приладдям та книгами, виданими українською мовою, – 4 %;
– товарами дитячого харчування та в разi розмiщення молочних кухонь – 1 %;
– iншими товарами – 10 %.
Тепер встановлено такi оренднi ставки для розмiщення:
1) торговельних об`єктiв з продажу:
– ювелiрних виробiв, виробiв iз дорогоцiнних металiв та дорогоцiнного камiння, антикварiату, зброї – 30 %;
– автомобiлiв – 25 %;
– окулярiв, лiнз, скелець – 20 %;
– непродовольчих товарiв, алкогольних та тютюнових виробiв – 18 %;
– промислових товарiв, що були у використаннi, – 18 %;
– автотоварiв – 18 %;
– вiдео– та аудiопродукцiї – 18 %;
– книг, газет i журналiв, виданих iноземними мовами, – 10 %, а виданих українською мовою – 5 %;
– продовольчих товарiв, крiм товарiв пiдакцизної групи, – 8 %;
– ортопедичних виробiв – 7 %;
– полiграфiчної продукцiї та канцтоварiв, лiцензованої вiдео– та аудiопродукцiї, що призначається для навчальних закладiв, – 6 %;
– продовольчих товарiв для пiльгових категорiй громадян – 2 %.
2) крамниць-складiв, магазинiв-складiв – 18 %;
3) торговельних автоматiв, що вiдпускають продовольчi товари, – 9 %;
4) фiрмових магазинiв вiтчизняних промислових пiдприємств-товаровиробникiв, крiм тих, що виробляють товари пiдакцизної групи, – 6 %.
Окремо слiд сказати про аптеки. Ставка орендної плати за площi для розмiщення аптек, що реалiзують готовi лiки, становить 8 %, а за площi, використовуванi для виготовлення лiкiв за рецептами, – 3 %. Для аптек, якi обслуговують пiльговi категорiї населення, передбачено ставку 2 %.
Ветеринарнi аптеки оплачують оренду за ставкою 10 %.
При розмiщеннi торговельних об`єктiв з продажу товарiв, не вказаних у цiй класифiкацiї, застосовується ставка 15 % (як за iнше використання нерухомого майна).
Оренднi ставки за розмiщення закладiв громадського харчування
У разi розмiщення на орендованих площах закладiв громадського харчування орендна плата справлялася за трьома ставками: 15 % – для ресторанiв, 10 % – для кафе i барiв та 5 % – для iнших. Змiнами до Методики номенклатура напрямiв використання об`єктiв оренди у цiй
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
СИМа



Сообщения: 3602

СообщениеДобавлено: Чт, 20 Сен 2007 08:35 Ответить с цитатойВернуться к началу

– ветеринарних лiкарень (клiнiк), лабораторiй ветеринарної медицини – 15 %;
– державних закладiв охорони здоров`я, що частково фiнансуються з державного бюджету, та закладiв охорони здоров`я, що фiнансуються з мiсцевого бюджету, – 5 %.
Збереглася i пiльгова ставка для розмiщення закладiв охорони здоров`я, що фiнансуються виключно з держбюджету.
Оренднi ставки за розмiщення виробничих об`єктiв
У разi розмiщення на орендованих площах виробничих об`єктiв (крiм ремонтних майстерень, вiднесених до побутового обслуговування) ранiше застосовувалася ставка 10 % (як за «iнше використання» майна). Тепер ставка за розмiщення рибних господарств становить 10 %, iнших виробничих об`єктiв – 15 % (як за «iнше використання» майна).
Оренднi ставки за розмiщення офiсiв
До 27 грудня 2006 року ставка за розмiщення офiсiв резидентiв України дорiвнювала 10 %, а нерезидентiв – 15 %; тепер установлено єдину ставку – 15 %.
Ранiше за розмiщення громадських i релiгiйних органiзацiй на площах, якi не використовуються для провадження комерцiйної дiяльностi та розмiр яких не перевищує 200 кв. м, було передбачено орендну ставку 3 %, а для решти площ – 10 %. Нинi для таких орендарiв та творчих спiлок i благодiйних органiзацiй тривiдсоткова ставка застосовується для площ, що не перевищують 50 кв. м, а для решти «некомерцiйних» площ – 7 %.
У разi розмiщення громадських органiзацiй iнвалiдiв на площi, що не використовується для провадження комерцiйної дiяльностi та розмiр якої не перевищує 50 кв. м, орендна ставка залишилася на рiвнi 1 %. Для площ понад 50 кв. м визначено ставку 10 %.
Оренднi ставки за розмiщення об`єктiв культури
Орендна ставка за площi для проведення виставок образотворчої та книжкової продукцiї, виробленої в Українi, знизилася з 10 до 7 %, а виробленої в iнших країнах – зросла з 10 до 15 %.
У разi розмiщення майстерень художникiв, скульпторiв, народних майстрiв у примiщеннi площею до 50 кв. м орендна ставка збереглася на рiвнi 3 %, а за додаткову площу становить 15 %.
Ставка орендної плати за площi для розмiщення бiблiотек i архiвiв залишилася на рiвнi 2 % i поширена на музеї, для яких ранiше становила 10 %.
Водночас ставка оренди примiщення для органiзацiї концертiв зросла з 15 до 25 %.
Оренднi ставки за розмiщення об`єктiв спорту, фiзкультури i туризму
Ранiше застосовувалися лише три ставки:
– за розмiщення туристичних агентств – 15 %;
– за розмiщення спортивних закладiв для школярiв i студентiв – 1 %;
– за всi iншi напрями використання – 10 %.
Змiнами до Методики ставки диференцiйовано, а саме за розмiщення:
– тренажерних залiв – 25 %;
– суб`єктiв господарювання, що провадять туроператорську i турагентську дiяльнiсть, готелiв – 22 %;
– турбаз, мотелiв, кемпiнгiв, лiтнiх будиночкiв – 18 %;
– фiзкультурно-спортивних закладiв, дiяльнiсть яких спрямована на органiзацiю та проведення занять рiзними видами спорту, – 17 %.
Правовi засади перегляду орендної плати за ранiше укладеними договорами
Визначена за договором оренди орендна плата змiнюється у випадках, передбачених законодавчими актами України (ст. 21 Закону № 2269). Згiдно зi статтею 118 Закону № 489 договори оренди, крiм тих, що стосуються оренди цiлiсних майнових комплексiв (далi – ЦМК), мають переглядатися вiдповiдно до встановленої норми. На виконання вимог статтi 118 Закону № 489 Постановою № 1846 було запроваджено новi оренднi ставки.
Крiм того, умовами бiльшостi договорiв оренди державного майна передбачений перерахунок орендної плати у разi змiни методики її розрахунку (яку змiнено цiєю ж Постановою № 1846).

_________________
"...чтобы побеждало зло, достаточно добрым людям ничего не делать". 100% - все зависит от нас, от нашей позиции и отношения к происходящему.
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
СИМа



Сообщения: 3602

СообщениеДобавлено: Чт, 20 Сен 2007 08:36 Ответить с цитатойВернуться к началу

Оренда ЦМК пiдприємств
Ставки за оренду ЦМК змiнилися менш радикально, бо ще зберiгається впроваджене у 1999 роцi законодавче обмеження їх рiвня десятьма вiдсотками вартостi об`єкта оренди. Передбачається зняття цього обмеження – вiдповiдну пропозицiю включено до законопроекту з питань регулювання орендних вiдносин, внесеного Урядом на розгляд Верховної Ради України у 2006 роцi.
Запропоновано такi основнi змiни:
1) мiнiмальну орендну ставку пiдвищити з 3 до 5 %;
2) максимальну орендну ставку 10 % встановити додатково для ЦМК пiдприємств лiкеро-горiлчаної i виноробної промисловостi та радгоспiв-заводiв;
3) запровадити ставку 9 % – для ЦМК пiдприємств з органiзацiї виставкової дiяльностi, тютюнової промисловостi, виробництва деревини та виробiв з неї, виробництва меблiв, сiльського господарства, кольорової металургiї, ресторанiв;
4) пiдвищити ставку з 6 до 8 % – для ЦМК пiдприємств електроенергетики, газової, хiмiчної i нафтохiмiчної промисловостi, чорної металургiї, зв`язку, швейної промисловостi, ресторанного господарства (крiм власне ресторанiв);
5) пiдвищити ставку з 4 до 8 % – для ЦМК пiдприємств з виробництва транспортних засобiв i устаткування та їх ремонту, виробництва машин i устаткування, призначеного для механiчного, термiчного оброблення матерiалiв або здiйснення iнших операцiй, з виробництва гумових та пластмасових виробiв;
6) запровадити ставку 7 % – для ЦМК пiдприємств нафтодобувної промисловостi, лiсового господарства, текстильної промисловостi, целюлозно-паперової промисловостi, переробки вiдходiв, видобування неенергетичних матерiалiв, з надання додаткових транспортних послуг та допомiжних операцiй;
7) пiдвищити ставку з 4 до 6 % – для ЦМК пiдприємств морського i автомобiльного транспорту, побутового обслуговування, металообробки, з виробництва будiвельних матерiалiв, легкої (крiм швейної i текстильної) i паливної промисловостi, освiти, науки та охорони здоров`я; з 3 до 6 % – для ЦМК пiдприємств залiзничного транспорту.
8 ) одночасно iз внесенням до Методики змiн щодо оцiнки об`єктiв оренди запровадити перехiд на розрахунок ставок у вiдсотках вартостi основних засобiв, що входять до складу ЦМК, не за їх залишковою вартiстю, а за незалежною (експертною) оцiнкою.
Врегулювання розрахунку i розподiлу плати за суборенду державного майна
Законодавство про суборенду формувалося поступово i повiльно. Законом про оренду держмайна (1992 р.) було дозволено суборенду окремого iндивiдуально визначеного майна, на вiдмiну вiд суборенди ЦМК. Плата за суборенду не мала перевищувати орендну. Тобто орендар не повинен був наживатися на суборендi.
Проте навiть завищена суборендна плата за частину орендованого майна могла не перевищувати всю орендну плату. У Законi не було встановлено, з якою частиною орендної плати слiд порiвнювати суборендну; не роз`яснювалося, як дiяти, якщо розрахована за Методикою суборендна плата перевищує орендну. На думку автора, логiчно порiвнювати орендну й суборендну плату за один i той самий об`єкт – об`єкт суборенди. Ще кiлька рокiв тому2 автор пропонував доповнити статтю 22 Закону № 2269 положенням такого змiсту: суборендар частину суборендного платежу, рiвну оренднiй платi, перераховує орендарю-суборендодавцю, а iншу – до бюджету.
(2 Усенко Я. Б. Методологiчнi та економiко-правовi проблеми оренди i лiзингу майна. – К.: Критика, 2001.)
Першу частину цiєї пропозицiї було реалiзовано три роки по тому. Вiдповiдно до змiн, внесених Законом № 1905 до статтi 22 Закону № 2269, суборендна плата, яку отримує орендар, не може перевищувати орендну. Тобто суборендна плата в цiлому може перевищувати орендну, якщо цього вимагає методика її розрахунку, але її частина, котру має право залишити собi орендар, обмежена розмiром орендної плати, яку вiн сам сплачує орендодавцю.
Залишалося вiдкритим питання про другу частину суборендної плати. Проте Уряд у 2004 роцi отримав повноваження визначати порядок використання плати за суборенду державного майна, що дало можливiсть реалiзувати другу частину пропозицiї.
Змiни до Методики торкнулися й питань розрахунку та використання (розподiлу) суборендної плати.
Зокрема, Методику доповнено пунктом 18, основнi новацiї якого розглянуто нижче.
1. Розмiр плати за суборенду нерухомого та iншого окремого iндивiдуально визначеного майна розраховується в порядку, встановленому цiєю
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
СИМа



Сообщения: 3602

СообщениеДобавлено: Чт, 20 Сен 2007 08:36 Ответить с цитатойВернуться к началу

Методикою для розрахунку розмiру плати за оренду такого майна.
Цим сказано рiшуче «нi» спробам окремих орендарiв самостiйно визначати розмiр суборендної плати. Наприклад, встановлювати суборендну плату виходячи безпосередньо з розмiру орендної плати пропорцiйно суборендованiй площi, незважаючи на часто зовсiм iнший i бiльш прибутковий напрям використання цих площ суборендарем.
2. Орендна плата за нерухоме майно, що передається в суборенду (з якою має порiвнюватися суборендна плата), «визначається з урахуванням частки вартостi такого майна у загальнiй вартостi орендованого майна у цiнах, застосованих при визначеннi розмiру орендної плати, i погоджується з орендодавцем».
Отже, розрахунок орендної плати за нерухоме майно, що передається в суборенду, ставиться пiд контроль орендодавця.
3. У разi суборенди примiщення у будiвлi, що входить до складу ЦМК, «орендна плата за таке примiщення визначається з урахуванням частки вартостi такого примiщення у загальнiй вартостi вiдповiдної будiвлi та частки вартостi зазначеної будiвлi у загальнiй вартостi орендованих основних засобiв цiлiсного майнового комплексу».
Цей розрахунок необхiдний для порiвняння з платежами суборендаря.
З огляду на складнiсть розрахунку наводимо умовний приклад.
Приклад
Нехай вартiсть основних засобiв об`єкта оренди (ЦМК пiдприємства з виробництва меблiв) становить 25000 тис. грн. (у т. ч. будiвлi, в якiй розташовано об`єкт суборенди, – 5000 тис. грн.), площа будiвлi – 2000 кв. м (у т. ч. об`єкта суборенди – 200 кв. м), мiсячна орендна плата на час розрахунку – 200 тис. грн.
Тодi частка вартостi зазначеної будiвлi у загальнiй вартостi орендованих основних засобiв ЦМК становить:
5000 тис. грн. : 25000 тис. грн. = 0,2.
За вiдсутностi у бухгалтерському облiку даних про вартiсть суборендованого примiщення визначимо її виходячи з вартостi будiвлi пропорцiйно площi. Тобто частка вартостi суборендованого примiщення у загальнiй вартостi вiдповiдної будiвлi дорiвнює частцi площi суборендованого примiщення у площi будiвлi i становить:
200 кв. м : 2000 кв. м = 0,1.
Тодi на суборендоване примiщення припадає:
200 тис. грн. • 0,2 • 0,1 = 4 тис. грн. мiсячної орендної плати.
4. Встановлено, що плата за суборенду майна у частинi, що не перевищує орендну плату за майно, передане в суборенду, сплачується орендарю-суборендодавцю (це вiдповiдає вимогам законодавства).
5. Уперше чiтко визначено, що «рiзниця мiж нарахованою платою за перший мiсяць суборенди та тiєю її частиною, що отримує орендар, погоджується з орендодавцем i перераховується орендарем до державного бюджету».
Рiзниця мiж нарахованою платою за кожний наступний мiсяць суборенди i тiєю її частиною, що отримує орендар, визначається шляхом коригування рiзницi за попереднiй мiсяць на iндекс iнфляцiї за поточний мiсяць.
6. Встановлено, що контроль за перерахуванням до державного бюджету зазначеної рiзницi здiйснюється орендодавцем. Цi кошти будуть ще одним джерелом виконання бюджетного завдання iз забезпечення надходження коштiв вiд оренди державного майна.
Ярослав Усенко Заступник директора Департаменту Фонду державного майна України, канд. екон. наук
«Справочник экономиста», квiтень 2007 р. Источник : http://search.liga.kiev.ua/l_doc2.nsf/alldocact2/dg070231?OpenDocument&
Дата : 13.04.2007

_________________
"...чтобы побеждало зло, достаточно добрым людям ничего не делать". 100% - все зависит от нас, от нашей позиции и отношения к происходящему.
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
СИМа



Сообщения: 3602

СообщениеДобавлено: Чт, 20 Сен 2007 08:41 Ответить с цитатойВернуться к началу

Уважаемый модератор! Дико извиняюсь, но у меня что-то глюкнуло и выскочили некоторые сообщения дважды. А также смайлики вместо процентов. Если можно, отредактируйте, пожалуйста.

_________________
"...чтобы побеждало зло, достаточно добрым людям ничего не делать". 100% - все зависит от нас, от нашей позиции и отношения к происходящему.
Посмотреть профильОтправить личное сообщение
Trinichka



Возраст: 41
Сообщения: 3605
Откуда: Киев
СообщениеДобавлено: Чт, 20 Сен 2007 09:52 Ответить с цитатойВернуться к началу

СИМа писал(а):
Уважаемый модератор! Дико извиняюсь, но у меня что-то глюкнуло и выскочили некоторые сообщения дважды. А также смайлики вместо процентов. Если можно, отредактируйте, пожалуйста.

Можно без уважаемого. У меня мании величия, кажется, пока не наблюдается.

А вообще текст я поисправляла. Вроде не так смешно уже выглядит Smile

_________________
Я не всегда права, но никогда не ошибаюсь.
Посмотреть профильОтправить личное сообщениеОтправить e-mailПосетить сайт автораICQ Number
SHE
Настоящая Блондинка


Возраст: 46
Сообщения: 4667
Откуда: Одесса
СообщениеДобавлено: Чт, 20 Сен 2007 10:08 Ответить с цитатойВернуться к началу

Модераторы, сделайте плиз этой темы, две - одну про стаки аренды, вторую про мою операционную.

Сергей писал(а):
А что, имущество у которого нет рынка можно как-то оценить сравнительным? Я что-то пропустил? Может стандарт новый придумали?

ну чего нет. я думаю он есть.......но не открытый. Вы намекаете на то шо это спец. недвижка? чего-то я так не думаю.........это кабинет , по сути, в больнице, вынесли операционные столы- вот вам и прост окабинет, под все шо хочешь.

_________________
а знаешь, всё ещё будет!
Посмотреть профильОтправить личное сообщениеICQ Number
Показать сообщения:      
Начать новую темуОтветить на тему


 Перейти:   



Следующая тема
Предыдущая тема
Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете голосовать в опросах
Вы не можете прикреплять файлы в этом форуме
Вы не можете скачивать файлы в этом форуме