Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 листопада 2015 р.
за № 1475/27920
Про затвердження Змін і доповнень до Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита
Відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» та підпункту 5 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 375, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Зміни і доповнення до Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 07 липня 2012 року № 811, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 20 вересня 2012 року за № 1623/21935, що додаються.
2. Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку (Чмерук М.О.) в установленому порядку забезпечити:
подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
оприлюднення цього наказу.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра фінансів України Макеєву О.Л. та Голову Державної фіскальної служби України Насірова Р.М.
Міністр
Н. Яресько
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України
09.11.2015 № 999
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 листопада 2015 р.
за № 1475/27920
ЗМІНИ
і доповнення до Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита
1. Пункт 1 розділу ІІ викласти у такій редакції:
«1. У всіх органах, які справляють державне мито, державне мито сплачується митними марками або через поштові відділення чи фінансові установи шляхом внесення коштів у готівковій формі або їх переказу в безготівковій формі.».
2. У розділі ІІІ:
у пункті 1 слова «, крім державного мита, яке зараховується до Державного бюджету України» виключити;
абзац перший пункту 2 викласти в такій редакції:
«2. Державне мито за дії, пов’язані з видачею охоронних документів (патентів і свідоцтв) на об’єкти інтелектуальної власності, і за дії, пов’язані з підтриманням чинності патентів на сорти рослин; за дії, передбачені підпунктами «б» - «е», «и», «к», «л» та «н» пункту 6 статті 3 Декрету, в частині, що стосується загальногромадянських закордонних паспортів, сплачене в іноземній валюті, зараховується на поточні рахунки в іноземній валюті, які відкриті на ім’я місцевих фінансових органів в уповноважених банках.»;
абзац другий виключити.
У зв’язку з цим абзац третій вважати абзацом другим.
3. У розділі ІV:
у пункті 2 слова «Казначейства України» замінити словами «місцевих фінансових органів»;
в абзаці другому пункту 3 слова та цифри «Державного казначейства України від 10 грудня 2002 року № 226 (у редакції наказу Державного казначейства України від 29 травня 2008 року № 181), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 грудня 2002 року за № 1000/7288» замінити словами та цифрами «Міністерства фінансів України від 03 вересня 2013 року № 787, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 вересня 2013 року за № 1650/24182».
4. У розділі V:
пункти 5, 6 глави 1 виключити.
У зв’язку з цим пункти 7 - 17 вважати відповідно пунктами 5 - 15;
пункт 13 глави 1 виключити.
У зв’язку з цим пункти 14, 15 вважати відповідно пунктами 13, 14;
доповнити главу 1 новим пунктом 6-1 такого змісту:
«6-1. За посвідчення договорів застави (в тому числі аграрних розписок) державне мито справляється, виходячи з договірної вартості предмета застави за ставкою, визначеною підпунктом «у» пункту 3 статті 3 Декрету.».
Директор Департаменту
податкової, митної політики
та методології
бухгалтерського обліку
М.О. Чмерук
Добавлено спустя 5 минут 14 секунд:
НАБУДЕ ЧИННОСТІ 18.12.2015р.
Петрович
Добавлено:
Пн, 14 Дек 2015 20:56
Исключаются следующие пункты:
5. При обчисленні суми державного мита за посвідчення договорів відчуження фізичними особами житлових будинків, квартир або їх частин, кімнат, садових (дачних) будинків, інших об’єктів нерухомості вартість таких договорів приймається виходячи із суми договору, але не нижче оціночної вартості такого майна, а за посвідчення договорів відчуження юридичними особами зазначених у цьому пункті об’єктів нерухомості - не нижче балансової вартості з урахуванням коефіцієнтів індексації вартості цих об’єктів та зносу на момент відчуження.
6. Державне мито за посвідчення договорів відчуження земельних ділянок фізичною особою обчислюється та справляється із суми договору, але не нижче оціночної вартості земельної ділянки.
При здійсненні зазначених цивільно-правових договорів сплата державного мита провадиться за ставками, які встановлені Декретом.
Тут походу нотариусам нужно больше беспокоиться. По Налоговому кодексу и постанове КМУ № 358 оценка для налогообложения продолжает быть необходимой.
квытка
Добавлено:
Пн, 14 Дек 2015 21:15
Нотаріусам тут ПО-БАРАБАНУ, оскільки, Податковий кодекс і Постанова КМУ №358 регулює лише сплату податку, а сплата державного мита регулюється Декретом КМУ "Про державне мито" та "Інструкцією про порядок обчислення та справляння державного мита", і саме в цю Інструкцію внесли зміни (пункти 5, 6 глави 1 виключити., саме ці пункти визначали необхідність проводити ОЦІНКУ. Відкрийте і добре почитайте. Нотаріусам ОЦІНКА була потрібна -
1.Для визначення державного мита.
2.Для визначення податку.
З 18.12.2015 для визначення ДЕРЖАВНОГО МИТА оцінка не потрібна.
Залишається для визначення податку, який МАЙЖЕ НЕ ТРАПЛЯЄТЬСЯ .
Серый Оценщик футбола
Добавлено:
Пн, 14 Дек 2015 22:53
Так об этом давно говорили, что это будет фиксированная услуга с фиксированной стоимостью.
Осталось только узнать эту самую фиксированную стоимость. Скорее всего будет в привязке к необлагаемому минимуму.
В определенном смысле логика есть: в каждом случае нотариусом выполняются одни и теже операции, так почему в каждом случае стоимость должна быть разной и привязана к стоимости объекта.
_________________ Один раз сделаешь не подумав, сто раз подумав-не переделаешь
квытка
Добавлено:
Вт, 15 Дек 2015 07:55
Серый, я бачу, що Ви до кінця не розумієте, я ні в якому разі не хочу Вас образити, раніше до 18.12.2015р. державне мито визначалося, так:
5. При обчисленні суми державного мита за посвідчення договорів відчуження фізичними особами житлових будинків, квартир або їх частин, кімнат, садових (дачних) будинків, інших об’єктів нерухомості вартість таких договорів приймається виходячи із суми договору, але не нижче оціночної вартості такого майна, а за посвідчення договорів відчуження юридичними особами зазначених у цьому пункті об’єктів нерухомості - не нижче балансової вартості з урахуванням коефіцієнтів індексації вартості цих об’єктів та зносу на момент відчуження.
6. Державне мито за посвідчення договорів відчуження земельних ділянок фізичною особою обчислюється та справляється із суми договору, але не нижче оціночної вартості земельної ділянки.
А з 18.12.2015 буде так: 1 відсоток суми договору,але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян
А це означає, що покупець і продавець самі визначають, тобто сума договору за згодою сторін, і оцінка тут не потрібна.
До державного мита в роботі нотаріусів добралися, далі буде державне мито в судовій системі, тобто: [b]"НАША ОЦІНКА ДЛЯ СУДУ" ОЦІНКА ДЛЯ НОТАРІУСА УЖЕ МАЙЖЕ НЕ ПОТРІБНА.(не знаю в кого, як, а в мене за 2015рік було 8 звітів, там де потрібно було визначити податок), все решта оцінка для державного мита.
Одним словом одним змахом руки роботу ЗАБРАЛИ...
Серый Оценщик футбола
Добавлено:
Вт, 15 Дек 2015 09:07
квытка писал(а):
Серый, я бачу, що Ви до кінця не розумієте, я ні в якому разі не хочу Вас образити, раніше до 18.12.2015р. державне мито визначалося, так:
А з 18.12.2015 буде так: 1 відсоток суми договору,але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян
А це означає, що покупець і продавець самі визначають, тобто сума договору за згодою сторін, і оцінка тут не потрібна.
Можливо і не до кінця, не сперечаюсь.
Наскільки я бачив у публікаціях, то обговорювалось, що плата за посвідчення договорів взагалі буде фіксованою без будь-якої привязки до суми договору. Тобто як плата за будь-яку фіксовану послугу. Для себе я розумів що буде стандартна привязка до неоподатковуваного мінімуму, як це зазвичай робиться (що в принципі і сталося в другій частині приведеного Вами алгоритму розрахунку мита).
Якщо буде розрахунок так як Ви привели і покупець і продавець вказують сумму за згодою сторін, то різні обяви, які обговорюються в одній з паралельних тем, просто втрачають сенс і всі ці писаки можуть йти на відпочинок. Чи не так?
Gorets11
Добавлено:
Вт, 15 Дек 2015 11:04
Сделаю предположение, для чего это все может быть нужно. Данное предположение базируется на двух известных фактах:
1. В настоящее время идет доводка нового реестра отчетов, в котором предполагается предусмотреть и контроль полученного результата на основе имеющихся в реестре данных.
2. Госпошлину на сегодняшний день взимают лишь государственные нотариальные конторы, да и то, взимание данной пошлины никак не мешает им брать еще и плату за "услуги нотариуса" (хотя, сама госпошлина - это и есть плата за услуги госнотариуса). При этом, частные нотариусы госпошлину не взимают, но минимальная стоимость услуг ЧН привязана к госпошлине.
Исходя из совокупности этих двух фактов, можно сделать предположение, что указанные здесь изменения меняют привязку минимальной стоимости услуг частных нотариусов (государственные на рынок нотариальных услуг никакого влияния не оказывают). Такая привязка теперь уже к НМДГ ведет к тому, что у ВСЕХ (и клиентов, и нотариусов, и оценщиков) пропадает интерес в занижениях стоимости. По сути - отсутствие интереса в занижении стоимости, буквально, за 3-4 месяца может привести к тому, что подавляющее большинство отчетов в реестре будут содержать цифры, соответствующие реальной рыночной стоимости... При этом, хотелось бы отметить, что исключение данных пунктов из госпошлины - никак не ведет к уничтожению требований о необходимости "оценочной" стоимости, поскольку это требование содержится, в том числе, в Инструкции о порядке совершения нотариальных действий. Следовательно, пока отчет остается по-прежнему, необходим. Но при этом, в реестре отчетов будут превалировать уже более-менее реальные рыночные стоимости, а значит, можно будет запускать и новый реестр: в нем уже не будет такого количества мусора, какое есть в текущем...
Повторю, это лишь версия, предположение. Я и сам в нее слабо верю, поскольку убежден в том, что сегодняшний Кабмин просто не способен продумывать что-то настолько детально наперед... Но, всякое в жизни бывает...
VladimirVI
Добавлено:
Вт, 15 Дек 2015 11:23
Минюст собирается упразднить институт гос. нотариусов, поэтому, наверное, нет надобности в госпошлине.
LTOR
Добавлено:
Вт, 15 Дек 2015 11:28
Пообзванивал парочку знакомых нотариусов- никто не чего не ведает об изменениях.
квытка
Добавлено:
Вт, 15 Дек 2015 12:16
Gorets11, і в приватних нотаріусів також справляється державне мито, не лише в державних. Оцінка потрібна лише для податків, а це ЗАБРАЛИ 95% РОБОТИ ПІСЛЯ ОПУБЛІКАЦІЙ НАКАЗУ МІНФІНА №999 ВІД 09.11.2015
Gorets11
Добавлено:
Вт, 15 Дек 2015 12:40
квытка писал(а):
Gorets11, і в приватних нотаріусів також справляється державне мито, не лише в державних.
Вы ответьте сами себе на простой вопрос: ЧТО ТАКОЕ "госпошлина" и для каких целей она взимается?... После ответа на этот вопрос, полагаю, дискуссия о том, может или не может быть госпошлина у частного нотариуса - завершится, не начавшись.
Правда, как вариант, можете глянуть ЗУ "О нотариате"... Там четко и однозначно прописано, какие именно платежи взимает частный нотариус за оказанные нотариальные услуги.
квытка писал(а):
Оцінка потрібна лише для податків, а це ЗАБРАЛИ 95% РОБОТИ ПІСЛЯ ОПУБЛІКАЦІЙ НАКАЗУ МІНФІНА №999 ВІД 09.11.2015
Пока не забрали. Как я уже писал, необходимость в данных об оценочной стоимости прямо прописана в документах, по которым непосредственно работают нотариусы. Пока им Минюст не изменит Порядок - плевать они хотели с высокой колокольни на "приказы" всяких там Минфинов и прочих министерств и ведомств...
Но я с Вами соглашусь в том, что пока сложно оценить, с чем связана отмена указанных статей. Предполагаю, что речь, действительно, идет об очередной попытке что-то как-то "реформировать"... И чем это все аукнется нам - лично я не знаю и пока данных для реальных прогнозов недостаточно...
квытка
Добавлено:
Вт, 15 Дек 2015 17:26
Gorets11, державне мито сплачується на даний момент так:
1% від оціночної вартості при продажу, 1% від ринкової вартості при даруванні, а після того, як набуде чинності Наказ Мінфіна №999 від 09.11.2015, держмито буде сплачуватись 1 % від суми договору, але не менше 1 неоподаткованого мінімума доходів громадян, при цьому, сума договору буде визначатись за домовленністю між сторонами. Далі Міністерство юстиції внесе зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій, оскільки, оціночна вартість(ринкова вартість) уже будуть не потрібні. Зроблять так само, як рік назад, внесли правку відносно СПАДЩИНИ ПЕРШОГО СТУПЕННЯ СПОРІДНЕННЯ, коли оцінка вже не потрібна. Я бачу з коментарів, що ви розумний оцінювач, скажіть мені, будь-ласка, для чого в договорі прописувати "ОЦІНОЧНУ ВАРТІСТЬ чи РИНКОВУ", якщо ця вартість буде ВИЗНАЧАТИСЯ ЗА ДОМОВЛЕНІСТЮ МІЖ СТОРОНАМИ. А зміни в нормативно-правові акти Мінюст прийме за одну ніч. ЯК ТІЛЬКИ БУДЕ ОПУБЛІКОВАНО ПОСТАНОВУ №999, РОБОТА ОЦІНЮВАЧА БУДЕ НЕ ПОТРІБНА... Сьогодні, ще розмовляла зі всіма нотаріусами з якими співпрацюю, то вони всі такої думки.
Серый Оценщик футбола
Добавлено:
Вт, 15 Дек 2015 19:13
квытка писал(а):
Зроблять так само, як рік назад, внесли правку відносно СПАДЩИНИ ПЕРШОГО СТУПЕННЯ СПОРІДНЕННЯ, коли оцінка вже не потрібна.
Цікава ви людина. Похер що чоловік з дружиною і дітьми сумісно жили, щось наживали, вкладали зароблене, але після смерті одного з них, треба щоб вони обовязково замовили оцінку, щоб ви і вам подібні свої 300-500 гривень отримали.
Я розумію, коли майно дістається якомусь іншому родичу, що фактично не приймав ніякої участі у формуванні спадкового майна, тут якби зрозуміло, можна і стягнути щось з нього. Але з першої черги хоть би посоромились піднімати цю тему.
квытка
Добавлено:
Вт, 15 Дек 2015 20:29
Серый, я щиро рада і приємно здивована, що серед оцінювачів є такі високо моральні люди, як Ви. Я також розділяю з Вами цю думку. А привожу це порівняння до прикладу того, що ОЦІНКА НА ПРОДАЖ, ДЛЯ ДАРУВАННЯ уже не буде потрібна, оскільки, вартість, яку будуть прописувати нотаріуси в договорі купівлі-продажу, даруванні - зі слів покупця і продавця, дарувальника і обдарованого. А зміни внести у Порядок вчинення нотаріальних дій- це одна ніч роботи, ось так. І оцінювачі тут не потрібні. І мені жаль, що Ви зрозуміли не саму суть питання про яке я пишу..
Добавлено спустя 12 минут 33 секунды:
Якщо проаналізувати потребу в оцінці, то вона стає все менше і менше потрібна, ще трішки і залишиться лише оцінка державного майна. А там де державне майно, там МОНОПОЛІЯ, і прості оцінювачі будуть без хліба, не буде за, що платити податки...
Gorets11
Добавлено:
Вт, 15 Дек 2015 23:42
квытка писал(а):
Gorets11, державне мито сплачується на даний момент так:
1% від оціночної вартості при продажу, 1% від ринкової вартості при даруванні,
Вообще-то, этот вопрос уже обсуждался на этом форуме. Но повторю: все перечисленное Вами - это ПЛАТА ЗА УСЛУГИ ЧАСТНОГО НОТАРИУСА. Если Вы не знаете, откуда берется та самая цифра 1% - спросите, ответим... Но, еще раз повторяю: у частного нотариуса госпошлины НЕТ. От слова "вообще"!
Что касается госпошлины, как вида платежа, я недаром предлагал Вам ответить на вопрос о том, что это такое и для чего взимается. Госпошлина - это средства на содержание, в данном случае, ГОСУДАРСТВЕННЫХ нотариальных контор. По сути - это можно сравнить с целевым налогом, который может идти исключительно на конкретные цели. Так и госпошлина - это платаж за то, что государство содержит нотариальные конторы. НО! Частных нотариусов государство не содержит! Следовательно, говорить о госпошлине у частных нотариусов - это совершенно неточно.
квытка писал(а):
Далі Міністерство юстиції внесе зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій
По этому поводу я уже писал, что на данный момент лично у меня нет достаточного объема данных, чтобы соглашаться или не соглашаться с такими далеко идущими выводами.
Следующая тема Предыдущая тема
Вы не можете начинать темы Вы не можете отвечать на сообщения Вы не можете редактировать свои сообщения Вы не можете удалять свои сообщения Вы не можете голосовать в опросах Вы не можете прикреплять файлы в этом форуме Вы не можете скачивать файлы в этом форуме