Копія: Науково-дослідний економічний інститут
Гр..
Місце проживання
ПОДАННЯ
про анулювання кваліфікаційних свідоцтв оцінювачів
26 травня 2012 року Фондом державного майна України, спільно з Екзаменаційною комісією при Науково-дослідному економічному інституті прийнято рішення про видачу кваліфікаційних свідоцтв оцінювачів за З-м напрямком «Оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів».
Вважаю, що рішення про видачу кваліфікаційних свідоцтв за напрямком «Оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів» прийнято з порушенням вимог діючого законодавства у сферах здійснення підприємницької діяльності та оцінки майна.
Статтею 19 Конституції України встановлено, що Органи державної влади, органи місцевого самоврядування повинні діяти в лише на підставі в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.
У липні 2001 року набрав чинності Закон України «Про оцінку майна майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» (у подальшому ЗУ «Про оцінку»). Як зазначено у преамбулі: «Цей Закон визначає правові засади здійснення оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності в Україні, її державного та громадського регулювання, забезпечення створення системи незалежної оцінки майна з метою захисту законних інтересів держави та інших суб'єктів правовідносин у питаннях оцінки майна, майнових прав та використання її результатів». ЗУ «Про оцінку майна» встановлює зокрема засади проведення майна, порядок набуття права на заняття оціночною діяльністю та державне регулювання оціночної діяльності. Згідно з ч.1 ст.2 ЗУ «Про оцінку» встановлено, що оцінка майна, майнових прав та професійна оціночна діяльність регулюються цим Законом, іншими нормативно-правовими актами з оцінки майна, що не суперечать йому.
Разом з цим ст. ч.2 7 ЗУ «Про оцінку» встановлені обов’язкові випадки проведення оцінки майна, з окрема оподаткування майна згідно із законом.
Випадки проведення оцінки в цілях оподаткування встановлені Податковим Кодексом України (ПКУ), так, відповідно до частини 1 п.172.3. статті 172 ПКУ «Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону». Слід зазначити, що відповідно до п.39.3 ст.39, п.89.2 ст.89, ст.п.95.10 ст.95 ПКУ оцінка майна проводиться у відповідності до ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». Системний аналіз зазначених норм ПКУ дає підстави зробити висновок про те, що оцінка майна для цілей оподаткування проводиться виключно на підставі ЗУ «Про оцінку».
Згідно з п. 5 Статті 5 ЗУ «Про Фонд державного майна України» ФДМУ відповідно до наданих йому повноважень: веде у визначеному ним порядку Державний реєстр оцінювачів та суб'єктів оціночної діяльності, які здійснюють оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність за відповідними напрямами (спеціалізаціями), а також за окремим напрямом (спеціалізацією) для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, для включення (виключення) таких суб'єктів оціночної діяльності до Переліку суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання, як органів, уповноважених здійснювати оцінку для випадків, встановлених Податковим кодексом України і таких, що мають право здійснювати оцінку для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства.
Наведена норма вступає у суперечку з нормами ЗУ «Про оцінку майна» оскільки, частиною 2 статті 15 ЗУ «Про оцінку» встановлені напрями базової підготовки, а саме оцінка об’єктів у матеріальній формі; оцінка цілісних майнових комплексів, паїв, цінних паперів, майнових прав та нематеріальних активів, у тому числі прав на об'єкти інтелектуальної власності та напрямок оцінка земельних ділянок, який передбачений окремим законом. Тобто діюче законодавство з оцінки майна не передбачає такого окремого напрямку оціночної діяльності, як оцінка для цілей оподаткування. Слід зазначити, що ЗУ «Про ФДМУ» не регулює правовідносини у сфері оціночної діяльності а лише встановлює межі повноважень ФДМУ, як регулятора оціночної діяльності, і аж ніяк не встановлює право ФДМУ змінювати засади здійснення оціночної діяльності, встановлені ЗУ «Про оцінку».
Таким чином, на даний момент ЗУ «Про оцінку майна» є єдиним законодавчим актом, який регулює правовідносини у сфері здійснення професійної оціночної діяльності.
Як встановлено ч.1. ст.15 ЗУ «Про оцінку» право на отримання кваліфікаційного свідоцтва набувають фізичні особи, які мають закінчену вищу освіту, пройшли навчання за програмою базової підготовки та стажування протягом одного року у складі суб'єкта оціночної діяльності разом з оцінювачем, який має не менше ніж дворічний досвід практичної діяльності з оцінки майна, отримали його позитивну рекомендацію та успішно склали кваліфікаційний іспит. Як видно з наведеного стажування протягом року у складі суб’єкта оціночної діяльності разом з оцінювачем, який має дворічний досвід практичної оцінки є однією із складових, що дають право на отримання кваліфікаційного свідоцтва. Оскільки ЗУ «Про оцінку майна» не передбачає окремого виду оціночної діяльності у вигляді оцінка для цілей оподаткування, в Україні відсутні умови для проходження стажування у складі суб’єкта оціночної діяльності, який здійснює діяльність за окремим напрямком оцінка для цілей оподаткування. Таким чином, видача кваліфікаційного свідоцтва без проходження стажування є таким, що суперечить вимогам ЗУ «Про оцінку майна» та є неправомірним.
Відповідно до частини 2 статі 16 ЗУ «Про оцінку» рішення про анулювання кваліфікаційного свідоцтва оцінювача може бути анульовано за поданням зацікавлених осіб у випадку встановлення факту неправомірної видачі кваліфікаційного свідоцтва. Мене як особу, що професійно здійснює оціночну діяльність не може не турбувати видача кваліфікаційного свідоцтва особам, що не мають належної фахової підготовки. Отже низький професіоналізм деяких оцінювачів, які не мають належних навичок застосування оціночних процедур в наслідок відсутності належного стажу може привести до пониження престижу оціночної діяльності в цілому.
На підставі викладеного вище, відповідно до ст.2, 15, 16 ЗУ України;
ПРОШУ:
1. Анулювати кваліфікаційні свідоцтва оцінювачів виданих 26 травня 2012 року Фондом Державного майна України спільно з Екзаменаційною комісією при Науково-дослідному економічному інституті за напрямком 3 «Оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства», як такі що видані неправомірно.
2. Про прийняте рішення прошу повідомити мене у встановлений законом строк.
Добавлено:
Пн, 11 Июн 2012 16:11
Феофраст писал(а):
Пробачте, але я не знаю як до постів дадавати файли.
Феофраст, после набора текста в окошке для сообщений, выбираете Предварительный просмотр, перейдете на форму просмотра, ниже будет Обзор и Прикрепить файл
_________________ Знания - столь драгоценная вещь, что его не зазорно добывать из любого источника.
Путь, усыпанный цветами, никогда не приводит к славе.
zanoza Spammer
Добавлено:
Пн, 11 Июн 2012 16:54
Феофраст писал(а):
Пробачте, але я не знаю як до постів дадавати файли.
Ничего, так может быть даже лучше.
Потому что скачивать файлы могут только зарегистрированные пользователи.
tanja
Добавлено:
Пн, 11 Июн 2012 16:58
а ссылка есть на это "Подання..."?
Добавлено спустя 2 минуты 28 секунд:
хочется узнать, хоть кто-то подавал?
_________________ Есть только миг между прошлым и будущим....
І Dima
Добавлено:
Пн, 11 Июн 2012 19:43
Если хотите попытаться что-то сделать. Отсылайте, я отошлю. А там пусть как у занозы "Делай, что должен - и будь, что будет"(с)
СЕНСАР
Добавлено:
Пн, 11 Июн 2012 22:50
Мені подобається. Завтра надішлю цінним листом в ФДМУ.
Sanya
Добавлено:
Вт, 12 Июн 2012 08:21
Мне понравилось, очень грамотно написано.
dejur
Добавлено:
Вт, 12 Июн 2012 08:51
Так хороший лист.
Однак, ФДМ може припустити, що в даному листі наявний спір, відповідно вирішення спорів компетенція суду.
До суду може звернутись особа права, якої порушено або прокуратура.
Слідує, що копію листа слід направити в прокуратуру, яка зобов'язана відреагувати.
Але найкращий варіант в суд: окружний адміністративний суд, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ.
(з питань оскарження наказів, розпоряджень тощо)
Olenka Оценщик
Добавлено:
Вт, 12 Июн 2012 11:17
tanja писал(а):
а ссылка есть на это "Подання..."?
А что за ссылка? Это вроде бы собственного сочинения, я буду посылать от себя и еще одного коллеги.
Феофраст
Добавлено:
Вт, 12 Июн 2012 11:29
dejur писал(а):
Однак, ФДМ може припустити, що в даному листі наявний спір, відповідно вирішення спорів компетенція суду.
До суду може звернутись особа права, якої порушено або прокуратура.
Рішення про анулювання свідоцтва компетенція ФДМУ. У разі відмови це може стати предметом позову. Але до звернення у суд, я хочу отримати відповідь, чим керувалися ФДМУ та ЕК під час видачі квліф свідоцтв.
_________________ - А Польза - она кто?
- А Польза - это Польза! (с) "Стиляги"
Феофраст
Добавлено:
Вт, 12 Июн 2012 12:52
polza писал(а):
Нас анулювали
Як на мене то це суперечить розділуVI наказу 555. Яка ваша думка?
Добавлено спустя 6 минут 53 секунды:
Крім того, це вже є актом індівідуальної дії, який разглядається адміністративним судом за вибором позивача.
Сергей_К
Добавлено:
Вт, 12 Июн 2012 13:37
Феофраст писал(а):
Як на мене то це суперечить розділуVI наказу 555. Яка ваша думка?
Анулювали тільки довідку, а не виключили інформацію про суб’єкта оціночної діяльності з реєстру.
_________________ Знания - столь драгоценная вещь, что его не зазорно добывать из любого источника.
Путь, усыпанный цветами, никогда не приводит к славе.
Olenka Оценщик
Добавлено:
Вт, 12 Июн 2012 14:22
Да и х.... с ними. Я ее еще ни разу не подкладывала. И это вполне логично происходящему.
Lucenko Гость
Добавлено:
Вт, 12 Июн 2012 14:29
5 есче был в реестре 6го числа уже был исключен....а сколько всего стоит за этими сутками? известно только мне и богу!!
Следующая тема Предыдущая тема
Вы не можете начинать темы Вы не можете отвечать на сообщения Вы не можете редактировать свои сообщения Вы не можете удалять свои сообщения Вы не можете голосовать в опросах Вы не можете прикреплять файлы в этом форуме Вы можете скачивать файлы в этом форуме