Добавлено:
Пн, 14 Июл 2008 17:00
Есть вопрос. У кого есть Свидетельство МинЮста для работы с юстицией.
Предлагается комплексная оценка.
Вроде стали проплачивать (поясню: горьким опытом и незнением я наработала долгов по ДВСу - делала объекты, которые не были проданы, и, соответственно, мне их не оплатили. Сейчас идут объекты, которые потенциально являются продажными. Несколько я сделала - проплаты начались (о старых долгах забыли, конечно).
Если кого заинтересовало - пишите в личку.
_________________ Ничто не происходит без достаточного основания. Михаил Васильевич Ломоносов
Hard_Pragmatic
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 08:38
Мариночка писал(а):
У кого есть Свидетельство МинЮста .
что есть это Свидетельство?
_________________ "Все перемены, в натуре случающиеся, такого суть состояния, что сколько чего у одного тела отнимется, столько присовокупится к другому" М.Ломоносов
Marina_M
Но я видела это самое в виде свидетельства
Короче, те укого есть оно - сами понимают о чем речь
_________________ Ничто не происходит без достаточного основания. Михаил Васильевич Ломоносов
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 10:33
Мариночка, Наказ №74/5 от 15.12.99 г с изменениями.. последнее №245/5 от 19.02.2008г.
п.5.7.3. ... залучаються оцінювачі ,які здійснюють свою діяльність відповідно до Закону України "Про оцінку..." т. е. можно просто СОД.
Понятие комплексной и комиссионной тоже подправили .
Для объектов стоимость которых превышает 100000грн. (п.5.12.6) у нас обязательно 2 оценщика
Добавлено спустя 5 минут 47 секунд:
Да, подводное течение: у нас постановы раньше писали именные, т. е. экспертом назначить Иванова И.И., а в связи с непонятками (постоянно возникающими), перешли на СОД.
Аргументация: в момент вынесения Постановы, гос.исполнитель не может определить какова будет РС до 100000 или более.
Поэтому, в процессе оценки определяется количество оценщиков, а СОД один, он уже этот вопрос регулирует приказом по предприятию ( прилагается к отчету).
_________________ "...чтобы побеждало зло, достаточно добрым людям ничего не делать". 100% - все зависит от нас, от нашей позиции и отношения к происходящему.
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 10:43
Спасибо.
Добавлено спустя 54 минуты 44 секунды:
СИМа, я искала в базе ВР этот документ. Вы не ошиблись в его номере? Может 75/5. Наверняка, поскольку даты совпадают.
Еще в том варианте, который я нашла нету изменений 2008 года.
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 12:07
Мариночка, зайдите на сайт ВР, структура базы по органам влады ( дурацкий суржик получается). Минюст, 1999год. Я не ошиблась, так и есть Наказ 74/5 от 15.12.99г. р,н, №865/4158.
На странице 1999года под №3.
Добавлено спустя 1 минуту 3 секунды:
УПС, есть изменения и в мае. Благодаря Вам , Маринка, я их увидела
_________________ "...чтобы побеждало зло, достаточно добрым людям ничего не делать". 100% - все зависит от нас, от нашей позиции и отношения к происходящему.
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 12:14
спасибо
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 12:16
Додаток 2 до пункту 2.2.1 Інструкції про проведення виконавчих дій
ПОСТАНОВА про призначення експерта, суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання для участі у виконавчому провадженні
"___"___________ року м._________________
Мною, державним виконавцем _______________________________________ органу державної виконавчої служби ______________________________
______________________________________________ управління юстиції, при примусовому виконанні________________________________________, (назва документа)
виданого "___"__________ року ____________________________________ (назва органу чи посадової
__________________________________________________________________ особи, яка видала документ)
_________________________________________________________________, про ______________________________________________________________ (резолютивна частина документа)
1. Призначити ______________________________________________, (прізвище, ім'я та по батькові)
який має ліцензію (свідоцтво) на право зайняття експертною діяльністю чи кваліфікаційне свідоцтво оцінювача, кваліфікаційне свідоцтво оцінювача, видану (видане) "___"_____ року за N ________
__________________________________________________________________ (орган, який видав ліцензію (свідоцтво) на право зайняття
_________________________________________________________________, експертною діяльністю чи кваліфікаційне свідоцтво оцінювача ) експертом, суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання у виконавчому провадженні з примусового виконання
_________________________________________________________________, (назва документа)
виданого "___"__________ року ____________________________________ (назва органу чи посадової
__________________________________________________________________ особи, яка видала документ)
_________________________________________________________________, про ____________________________________________________________ (резолютивна частина документа)
__________________________________________________________________ (перелік питань, щодо яких експерту, суб'єкту оціночної діяльності - суб'єкту господарювання необхідно скласти висновок, звіт про оцінку майна (акт оцінки майна) _________________________
______________________________________________ 3. Попередити експерта, суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання ______________________________________, що він за відмову або ухилення від дачі висновку чи за дачу завідомо неправдивого висновку несе відповідальність згідно із законодавством України.
З постановою експерт, суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання _____________________________________________ ознайомлений "___"__________ року
_____________________ (підпис експерта, суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання )
Державний виконавець _____________(________)
{ Додаток 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції N 170/5 ( z0322-07 ) від 10.04.2007 }
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 12:18
Нашла. Спасибо огромное.
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 12:29
Уважаемые Окошники, как по Вашему мнению - нет ли В этом документе подмены понятий СОД и оценщик- специалист?
Ведь СОД может быть и ФЛ и ЮЛ. Ведь кв. св-во не дает права на 100% заниматься оценкой, необходимо стать СОД. Или я не права?
Мне так же кажется, что назначая СОД ЮЛ в качестве эксперта, назначая сотрудника Иванова Ивана Ивановича, ГИС вмешиваются в хоз.деятельность предприятия. Это исключительно дело СОД ЮЛ- кого назначить оценщиком.
Ведь Иванов Иван Иванович :
1. Может уволиться;
2. Умереть;
3. Работать над другим объектом;
4. Тупо есть другой оценщик, который может лучше сделаать эту работу ( оценка оборудования, как пример).
Кто сталкивался с этой проблемой?
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 13:02
я сейчас читаю этот документ. Дошла вот до чего:
Для з'ясування та роз'яснення питань, що виникають при здійсненні виконавчого провадження й потребують спеціальних знань,
державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторін
призначає своєю постановою (додаток 2) експерта або спеціаліста та
суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання, а при
потребі - кількох спеціалістів або експертів. { Абзац перший
пункту 2.2.1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства
юстиції N 170/5 ( z0322-07 ) від 10.04.2007 }
Як експерт або спеціаліст може бути запрошена будь-яка
дієздатна особа, яка має потрібні знання, кваліфікацію, досвід
роботи у відповідній галузі. Експерт має бути віднесеним до
Реєстру атестованих судових експертів державних і підприємницьких
структур та громадян.
Вот какие сомнения меня гложат:
1.Насколько я понимаю в оценочной деятельности уже давно нет слова "Эксперт", а есть "Оценщик" и "СОД". Может здесь имеется в виду Эксперт в какой-то другой области?
2. В продолжение. Тогда именно эксперт, а не оценщик (СОД) должен быть внесен "...до
структур та громадян", а не оценщик?
????
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 13:34
В моем понимании специалист и есть оценщик. там ведь написано Эксперт ИЛИ специалист.
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 13:44
ну тогда эксперт должен быть внесен в реестр минюста, а оценщик не должен.
и чем эксперт и специалист отличается от оценщика?
Не понимаю.
Поищу определение "комплексной оценки"
З.Ы. Простите за дотошность - хочу разобраться раз и навсегда. чувствуется нехватка юр.образования
Добавлено спустя 3 минуты 19 секунд:
или законы так пишут
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 13:53
Мариночка, юридическая деятельность еще более сырая, чем оценочная.
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
Н А К А З
10.04.2007 N 170/5
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10 квітня 2007 р. за N 322/13589
Про внесення змін до Інструкції про проведення виконавчих дій
1.5. Пункт 2.2 та абзац перший пункту 2.2.1 після слова "спеціаліста" доповнити словами "та суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання".
1.6. Пункт 2.2.2 після слова "спеціаліст" доповнити словами "та суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання".
1.7. У пункті 2.2.3:
доповнити пункт новим абзацом третім такого змісту:
"Суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання несе відповідальність за недостовірність чи необ'єктивність оцінки майна в порядку, установленому законом".
У зв'язку з цим абзац третій вважати абзацом четвертим;
новий абзац четвертий після слова "спеціаліста" доповнити словами "та суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання".
и как понимать? Специалист и СОД это одно и тоже и кто отвечает???
Olenka Оценщик
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 13:55
мы оценщики - специалисты, они - эксперты с минюста - крикнул юрист с соседнего кабинета Експерт має бути віднесеним до
структур та громадян. - таки да
СИМА - думаю, ты права
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 13:57
ясно.
осталось рзобраться с комплексной оценкой
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 13:58
Мін'юст України; Наказ, Інструкція, Перелік вiд 22.12.1995 № 32/5
Про затвердження Інструкції про порядок присвоєння кваліфікації судового експерта експертно-кваліфікаційними комісіями науково-дослідних інститутів судових експертиз Міністерства юстиції України
Зареєстровано: Мін'юст України вiд 22.12.1995 № 473/1009
Мін'юст України; Наказ вiд 30.11.1995 № 360/6
Щодо Положення про кваліфікаційні класи судових експертів
Зареєстровано: Мін'юст України вiд 04.12.1995 № 431/967
Hard_Pragmatic
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:02
согласен, что тут путаница, но определенную логику под это подвести можно:
- назначают специалиста, (который отвечает необходимым требованиям), для работы, которая проводиться в соответствии с дальнейшими законами, в нашем случае в соответствии с ЗУ «про оценку», где и говориться что практычна дияльнисть только через СОД
- ответственность (тем более уголовная) должна быть персональная а не коллктивная
_________________ "Все перемены, в натуре случающиеся, такого суть состояния, что сколько чего у одного тела отнимется, столько присовокупится к другому" М.Ломоносов
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:20
может я чего то недопонимаю, но виконавець говорит, что если оценка выше 100 000 грн, то должна быть комплексная оценка.
Вычитала в
Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 08.10.98 N 53/5,
что если один специалист не может справится с работой, тогда привлекают другого - это и есть комплексная.
Вопрос - почему у меня должны возникать затруднения с оценкой имущества, стоимость которого больше 100 000, если я спокойно оцениваю имущество сверх этой суммы (возьмите хотя бы стоимость квартиры - у нас в городе нету дешевле 100 000)?
Последний раз редактировалось: Marina_M (Вт, 15 Июл 2008 14:28), всего редактировалось 1 раз
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:21
Не, хард, если глубоко копать ,то чушь получается полная.
назначают меня - ФИО ,работающую в составе СОД, я делаю работу, оказывается что стоимость объекта 101000грн, необходимо 2 подписи. Дальше как? Работу заворачивают, переписывают постанову на 2-х оценщиков? Кого назначают? Кто дает право вмешиваться во внутренних делах и самостоятельно назначать? А если второй оценщик в настоящее время занят на серьезном объекте, допустим месяца 2-3?.
Я думаю, что только руководитель предприятия может назначать второго эксперта. Да и зачем этот головняк нужен??? Назначили СОД, а там внутреннее дело СПД на кого распишут.
Да и я как специалист (вместо которого отвечает СОД) могу поматросить и бросить эту контору и идти в следующую . А СОД пусть потеет по судам???
Добавлено спустя 4 минуты 1 секунду:
Мариночка, это требования юстиции. Я нервы себе делала по этому же вопросу. Толком никто не может объяснить. Ваша работа отправляется в Киев ( из Монголии) и там проходит согласование, т.е. дают отмашку на продажу. Ссылаются на приказы,которые не нашла в интернете, поэтому лично не смогла убедиться.
Сейчас оценкой в 1 млн. грн. никого не удивишь, но 100000грн. должна быть 2 подпись. Вы попросите конкретно на какой документ ссылаются.
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:31
а в перечне основных видов судебных экспертиз и рядом нету оценки имущества, кроме ЦИКов.
Есть товарознавча, автотоварознавча, будівельно-технічна експертизи.
Я так понимаю, что если нужны при оценке имущества эти виды экспертиз, тогда это и будет комплексной. А зачем при обычной оценке квартири или другого имущества комплексная?
не понимаю
простите - может я уже достала вас.
Hard_Pragmatic
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:32
Мариночка писал(а):
Вопрос - почему у меня должны возникать затруднения с оценкой имущества, стоимость которого больше 100 000, если я спокойно оцениваю имущество сверх этой суммы (возьмите хотя бы стоимость квартиры - у нас в городе нету дешевле 100 000)?
да не ищи тут логики, осталось от каких-то старых постанов – атавизм
СИМа писал(а):
Не, хард, если глубоко копать ,то чушь получается полная.
назначают меня - ФИО ,работающую в составе СОД, я делаю работу, оказывается что стоимость объекта 101000грн, необходимо 2 подписи. Дальше как? Работу заворачивают, переписывают постанову на 2-х оценщиков? Кого назначают? Кто дает право вмешиваться во внутренних делах и самостоятельно назначать? А если второй оценщик в настоящее время занят на серьезном объекте, допустим месяца 2-3?.
Я думаю, что только руководитель предприятия может назначать второго эксперта. Да и зачем этот головняк нужен??? Назначили СОД, а там внутреннее дело СПД на кого распишут.
честно говоря, не понимаю, что тут такого сверхбредового? А представте как следствие обращается по суд.мед. экспертизам, они что интересуются кто там занят кто не занят – вперёд и с песТнями!,
опять же точно так же и про СОД можно сказать а вдруг он весь занят на криворожстали?
СИМа писал(а):
Да и я как специалист (вместо которого отвечает СОД) могу поматросить и бросить эту контору и идти в следующую . А СОД пусть потеет по судам???
дык вот как раз что бы такого и не было!
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:33
Статья 201. Комплексная судебная экспертиза
1. Судебная экспертиза, в производстве которой участвуют
эксперты разных специальностей, является комплексной.
2. В заключении экспертов, участвующих в производстве
комплексной судебной экспертизы, указывается, какие исследования и
в каком объеме провел каждый эксперт, какие факты он установил и к
каким выводам пришел. Каждый эксперт, участвовавший в производстве
комплексной судебной экспертизы, подписывает ту часть заключения,
которая содержит описание проведенных им исследований, и несет за
нее ответственность.
(Это Россия)
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:36
СИМа, мне кажется, что это просто описка в пункте (не буду искать каком, но я честно это вычитала - назначается "оценщик" а не "СОД"). Это неправильно. Если, конечно нужен оценщик , а не эксперт судебный. олять путаница.
ужасть.
Ну ничего себе, официальный сайт Вр описывается, что же тогда говорить о бедных оценщиках
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:39
Короче для меня пока ясно одно - я как СОД хоть и одна, но могу сделать оценку свыше 100 000 грн. Опровержений этому я не нашла.
Добавлено спустя 4 минуты 38 секунд:
нашла - одно.
позвонила исполнителю и он мне сказал - только так. Это наш внутренний по минюсту наказ.
Н что я ему ответила - передо мной 3 наказа ваших все мною прочитаны и проанализированы. И вот такой вывод я сделала, что комплексной не нужно.
Он пообещал сейчас сбросить наказ этот. Почитаем.
Положила трубку и подумала - куда я лезу?
Есть система, с которой бороться невозможно.
Добавлено спустя 1 минуту 37 секунд:
Поэтому, вернусь к началу темы - кому нужна халтурка? Реагировать нужно быстро. У меня работа уже готова.
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:47
Стаття 53. Експерт
1. Експертом є особа, якій доручено провести дослідження матеріальних об'єктів, явищ і процесів, що містять інформацію про обставини справи, і дати висновок з питань, які виникають під час розгляду справи і стосуються сфери її спеціальних знань.
2. Як експерт може залучатися особа, яка відповідає вимогам, встановленим Законом України "Про судову експертизу" ( 4038-12 ), і внесена до Державного реєстру атестованих судових експертів.
3. Експерт зобов'язаний з'явитися за викликом суду, провести повне дослідження і дати обґрунтований та об'єктивний письмовий висновок на задані йому питання, а у разі необхідності - роз'яснити його.
4. Під час проведення дослідження експерт повинен забезпечити збереження об'єкта експертизи. Якщо дослідження пов'язане з повним або частковим знищенням об'єкта експертизи або зміною його властивостей, експерт має одержати на це відповідний дозвіл суду, який оформляється ухвалою.
5. Експерт не має права за власною ініціативою збирати матеріали для проведення експертизи; спілкуватися з особами, які беруть участь у справі, а також іншими учасниками цивільного процесу, за винятком дій, пов'язаних з проведенням експертизи; розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв'язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду, про результати експертизи.
6. Експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.
7. У разі виникнення сумніву щодо змісту та обсягу доручення експерт невідкладно заявляє суду клопотання щодо його уточнення або повідомляє суд про неможливість проведення ним експертизи за заданими питаннями.
8. Експерт не має права передоручати проведення експертизи іншій особі.
9. У разі постановлення ухвали суду про припинення проведення експертизи, експерт зобов'язаний негайно подати матеріали справи 10. Експерт має право:
1) знайомитися з матеріалами справи, що стосуються предмета дослідження;
2) заявляти клопотання про подання йому додаткових матеріалів і зразків;
3) викладати у висновку судової експертизи виявлені в ході її проведення факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були задані питання;
4) бути присутнім під час вчинення процесуальних дій, що стосуються предмета і об'єктів дослідження;
5) задавати питання особам, які беруть участь у справі, та свідкам;
6) користуватися іншими правами, встановленими Законом України "Про судову експертизу" ( 4038-12 ). 11. Експерт має право на оплату виконаної роботи та на компенсацію витрат, пов'язаних з проведенням експертизи і викликом до суду.
12. Експерт може відмовитися від давання висновку, якщо подані йому матеріали недостатні для виконання покладених на нього обов'язків. Заява про відмову повинна бути вмотивованою.
13. За завідомо неправдивий висновок або за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків експерт несе кримінальну відповідальність, а за невиконання інших обов'язків - відповідальність, встановлену законом.
Стаття 54. Спеціаліст
1. Спеціалістом може бути особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками застосування технічних засобів і може надавати консультації під час вчинення процесуальних дій з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок.
2. Спеціаліст може бути залучений до участі у цивільному процесі за ухвалою суду для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складання схем, планів, креслень, відбору зразків для проведення експертизи тощо) під час вчинення процесуальних дій. Допомога спеціаліста технічного характеру під час вчинення процесуальних дій не замінює висновку експерта.
3. Спеціаліст зобов'язаний з'явитися за викликом суду, відповідати на задані судом питання, давати усні консультації та письмові роз'яснення, звертати увагу суду на характерні обставини чи особливості доказів, у разі потреби надавати суду технічну допомогу.
4. Допомога спеціаліста не може стосуватися правових питань.
5. Спеціаліст має право знати мету свого виклику до суду, відмовитися від участі у цивільному процесі, якщо він не володіє відповідними знаннями та навичками, з дозволу суду задавати питання особам, які беруть участь у справі, та свідкам, звертати увагу суду на характерні обставини чи особливості доказів, на оплату виконаної роботи та на компенсацію витрат, пов'язаних з викликом до суду.
ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:49
оцінювач може бути спеціалістом, но не експертом. А в реєстр внесені експерти. А ще написано в Інструкції про виконавче впровадження, що оцінювачі залучаються і діють згідно із законом "ПРО оцінку майна".
Разброд и шатание в общем.
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:50
Мариночка, все просто. У Вас есть СОд, заключите трудовое соглашение с оценщиком, который имеет кв.св-во, составьте на него приказ, составьте инструкцию на оценщика и работайте на здоровье ( если работы много и платят без проблем)
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:51
Спасибо всем за терпение и помощь.
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:54
Опять Россия ... ну а что делать если другого ничего нет!!!!!!!!1
4. О назначении экспертизы или об отклонении ходатайства о назначении экспертизы арбитражный суд выносит определение.
В определении о назначении экспертизы указываются основания для назначения экспертизы; фамилия, имя и отчество эксперта или наименование экспертного учреждения, в котором должна быть проведена экспертиза; вопросы, поставленные перед экспертом; материалы и документы, предоставляемые в распоряжение эксперта; срок, в течение которого должна быть проведена экспертиза и должно быть представлено заключение в арбитражный суд.
В определении также указывается на предупреждение эксперта об уголовной ответственности за дачу заведомо ложного заключения.
Статья 83. Порядок проведения экспертизы
1. Экспертиза проводится государственными судебными экспертами по поручению руководителя государственного судебно-экспертного учреждения и иными экспертами из числа лиц, обладающих специальными знаниями, в соответствии с федеральным законом.
Проведение экспертизы может быть поручено нескольким экспертам.
2. Лица, участвующие в деле, могут присутствовать при проведении экспертизы, за исключением случаев, если такое присутствие способно помешать нормальной работе экспертов, но не вправе вмешиваться в ход исследований.
3. При составлении экспертом заключения и на стадии совещания экспертов и формулирования выводов, если судебная экспертиза проводится комиссией экспертов, присутствие участников арбитражного процесса не допускается.
Статья 84. Комиссионная экспертиза
1. Комиссионная экспертиза проводится не менее чем двумя экспертами одной специальности. Комиссионный характер экспертизы определяется арбитражным судом.
2. В случае, если по результатам проведенных исследований мнения экспертов по поставленным вопросам совпадают, экспертами составляется единое заключение. В случае возникновения разногласий каждый из экспертов, участвовавших в проведении экспертизы, дает отдельное заключение по вопросам, вызвавшим разногласия экспертов.
Статья 85. Комплексная экспертиза
1. Комплексная экспертиза проводится не менее чем двумя экспертами разных специальностей.
2. В заключении экспертов указывается, какие исследования и в каком объеме провел каждый эксперт, какие факты он установил и к каким выводам пришел. Каждый эксперт, участвовавший в проведении комплексной экспертизы, подписывает ту часть заключения, которая содержит описание проведенных им исследований, и несет за нее ответственность.
3. Общий вывод делают эксперты, компетентные в оценке полученных результатов и формулировании данного вывода. В случае возникновения разногласий между экспертами результаты исследований оформляются в соответствии с частью 2 статьи 84 настоящего Кодекса.
Статья 86. Заключение эксперта
1. На основании проведенных исследований и с учетом их результатов
эксперт от своего имени или комиссия экспертов дает заключение в письменной форме и подписывает его.
2. В заключении эксперта или комиссии экспертов должны быть отражены:
1) время и место проведения судебной экспертизы;
2) основания для проведения судебной экспертизы;
3) сведения о государственном судебно-экспертном учреждении, об эксперте (фамилия, имя, отчество, образование, специальность, стаж работы, ученая степень и ученое звание, занимаемая должность), которым поручено проведение судебной экспертизы;
4) записи о предупреждении эксперта в соответствии с законодательством Российской Федерации об уголовной ответственности за дачу заведомо ложного заключения;
5) вопросы, поставленные перед экспертом или комиссией экспертов;
6) объекты исследований и материалы дела, предоставленные эксперту для проведения судебной экспертизы;
7) содержание и результаты исследований с указанием примененных методов;
оценка результатов исследований, выводы по поставленным вопросам и их обоснование;
9) иные сведения в соответствии с федеральным законом. Материалы и документы, иллюстрирующие заключение эксперта или комиссии экспертов, прилагаются к заключению и служат его составной частью.
Если эксперт при проведении экспертизы установит обстоятельства, которые имеют значение для дела и по поводу которых ему не были поставлены вопросы, он вправе включить выводы об этих обстоятельствах в свое заключение.
3. Заключение эксперта оглашается в судебном заседании и исследуется наряду с другими доказательствами по делу.
По ходатайству лица, участвующего в деле, или по инициативе арбитражного суда эксперт может быть вызван в судебное заседание.
Эксперт после оглашения его заключения вправе дать по нему необходимые пояснения, а также обязан ответить на дополнительные вопросы лиц, участвующих в деле, и суда. Ответы эксперта на дополнительные вопросы заносятся в протокол судебного заседания.
Статья 87. Дополнительная и повторная экспертизы
1. При недостаточной ясности или полноте заключения эксперта, а также при возникновении вопросов в отношении ранее исследованных обстоятельств дела может быть назначена дополнительная экспертиза, проведение которой поручается тому же или другому эксперту.
2. В случае возникновения сомнений в обоснованности заключения эксперта или наличия противоречий в выводах эксперта или комиссии экспертов по тем же вопросам может быть назначена повторная экспертиза, проведение которой поручается другому эксперту или другой комиссии экспертов.
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:55
Его (оценщика такого) найти нужно. Вот я и ищу.
Оценщик со свидетельством минюста - ОТЗОВИСЬ. Срочно
СИМа
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 14:57
СВИДЕТЕЛЬСТВО МИНЮСТА НЕ НУЖНО!!!!!!
А вообще-то напишите чем дело закончится и на что ссылаться будет ГИС. Уж очень наболело.
Marina_M
Добавлено:
Вт, 15 Июл 2008 15:24
Значит так.
Сбросили мне Наказ, правда по факсу.
№16699/7 від 09.12.200_(не ясно какого года - завернулось)
Цитирую:
Щодо деяких питань, пов'язаних з проведенням оцінки арештованого державними виконавцями майна
Відповідно до ЗУ "Про виконавче впровадження" та з метою забезпечення контролю за правильністю, обєктивністю, неупередженістю оцінки арештованого державним виконавцем майнаборжника у виконавчому впровадженні, захисту прав і інтересів сторін виконавчого впровадження
НАКАЗУю
1. Встановити, що якщо вартість арештованого державним виконавцем майна боржника перевищує 200 000 грн., а також у випадках, якщо обєктивність оцінки викликає сумнів, державний виконавець у порядку, встановленому ЗУ "Про виконавче впровадження", призначає комплексну або експертизу, до проведення якої також залучають судового експерта.
там есть продолжение - завтра.
ща спешу.
В общем - хоть курть верть, хоть верть круть - одинаково
skiff Неформальный лидер
Добавлено:
Ср, 16 Июл 2008 08:53
Марина, согласно наших Законов можно и судового и просто оценщика ФДМУ. Потому что в ЗУ "Про судову експертизу" ст.7:
"Для проведення деяких видів експертиз, які не здійснюються виключно державними спеці-ми установами, за рішенням особи або органом, що призначили судову експертизу, можуть залучатися крім суд-х експертів також інші фахівці з відповідних галузей знань".
До виключних відносять - криміналістичну, судово-медичну та судово-психіатричну експертизу.
Висновок - рахуй і не переймайся. Я ж рахую і нічьо
_________________ Рабів до раю не пускають! Богу - душа, життя - Україні, честь - для себе!
Marina_M
Добавлено:
Ср, 16 Июл 2008 09:44
дык требуют
СИМа
Добавлено:
Ср, 16 Июл 2008 09:45
Ой, нашла в ЦПК ст.148 и 149 определение комиссионной и комплексной
Цитата:
Стаття 148. Комісійна експертиза
1. Комісійна експертиза проводиться не менш як двома
експертами одного напряму знань.
2. Якщо за результатами проведених досліджень думки експертів
збігаються, вони підписують єдиний висновок. Експерт, не згодний з
висновком іншого експерта (експертів), дає окремий висновок з усіх
питань або з питань, які викликали розбіжності.
Стаття 149. Комплексна експертиза
1. Комплексна експертиза проводиться не менш як двома
експертами різних галузей знань або різних напрямів у межах однієї
галузі знань.
2. У висновку експертів зазначається, які дослідження і в
якому обсязі провів кожний експерт, які факти він встановив і яких
висновків дійшов. Кожен експерт підписує ту частину висновку, яка
містить опис здійснених ним досліджень, і несе за неї
відповідальність.
3. Загальний висновок роблять експерти, компетентні в оцінці
отриманих результатів і формулюванні єдиного висновку. У разі
виникнення розбіжностей між експертами висновки оформлюються
відповідно до частини другої статті 148 цього Кодексу.
skiff Неформальный лидер
Добавлено:
Ср, 16 Июл 2008 10:56
Мариночка писал(а):
дык требуют
а может требуют другое?... поговори, они люди очень понятливые
_________________ Рабів до раю не пускають! Богу - душа, життя - Україні, честь - для себе!
Marina_M
Добавлено:
Ср, 16 Июл 2008 11:12
там все нормально
СИМа
Добавлено:
Чт, 07 Авг 2008 15:52
По теме откопала два документа: Наказ Минюста №1699/7 от 09.12.2004г. "Щодо деяких питань, повя"заних з проведенням оцінки арештованого державними виконавцями майна", и наказ 660/7 от 12.05.2005г. про внесення змін...
Marina_M
Добавлено:
Пт, 08 Авг 2008 08:13
спасибо, посмотрим
Олеся
Добавлено:
Чт, 04 Дек 2008 22:25
Дорогой форум, подскажи, если исполнительная служба заказывает оценку на имущество комунальное или гос., но при этом не делает рецензию. Кто за это отвечает, за отсутствие рецензии?
КовАл Завсегдатай
Добавлено:
Чт, 04 Дек 2008 22:48
Если Вас интересует отвечает ли за это исполнитель отчета, то нет. Отвечать будет тот, кто использует данную оценку.
Олеся
Добавлено:
Чт, 04 Дек 2008 23:24
А где это записано?
Добавлено спустя 2 минуты 4 секунды:
дайте ссылку.
КовАл Завсегдатай
Добавлено:
Пт, 05 Дек 2008 09:16
Что записано? Как раз это нигде и не написано... рецензия это работа другого оценщика к которой исполнитель оценки не имеет никакого отношения, если, конеШно, у вас в договоре не указано, что Вы должны с отчетом предоставить и рецензию на него.
З.Ы. С таким же успехом можно спросить, а необходимо ли к отчеу об оценке еще отремонтировать трубопровод в квартире, которая оценивается
Олеся
Добавлено:
Пт, 05 Дек 2008 13:16
Это всё понятно. Но меня интересовал другой вопрос. Если заказчиком оценки является ДВС, а имущество гос. или ком. собственности. Цель оценка - отчуждения. Оценщик делает оценку, передаёт её ДВС, но ДВС не делает рецензию и продает имущество. Кто в этом случае отвечает, за отсутствие рецензии? ДВС? А балансодержатель имеет какое то отношение к этому, с ним согласовывается продажа или нет?
Hard_Pragmatic
Добавлено:
Пт, 05 Дек 2008 13:31
Цитата:
Рецензування звіту про оцінку майна (акта оцінки майна), якщо
зазначена оцінка погоджується, затверджується або приймається
органом державної влади або органом місцевого самоврядування, є
обов'язковим.
Цитата:
Рецензування звіту про оцінку майна (акта оцінки майна)
здійснюється на вимогу особи, яка використовує оцінку …
так что ДВС будет крайней
zanoza Spammer
Добавлено:
Чт, 15 Окт 2009 20:27
!
zanoza:
Перенесено из ветки Процедура оцінки при виконавчому провадженні
Олега писал(а):
Дорогі колеги!!!
Хто знає де прописана обов'язковість участі судового експерта в оцінці майда, земельних ділянок?
Жерж. виконавець стверджує про обов'язковість, коли вартість майдан > 200 тис. грн., а судові експерти кажуть, що дану інструкцію скасовано.
Підкажіть де написоно, що дана інструкція скасована![/b]
З А К О Н У К Р А Ї Н И Про виконавче провадження
Цитата:
Стаття 5. Обов'язки і права державних виконавців
Державний виконавець зобов'язаний вживати заходів примусового
виконання рішень, встановлених цим Законом, неупереджено, своєчасно, повно вчиняти виконавчі дії.
Державний виконавець:
...
проводить оцінку (переоцінку) майна в порядку, встановленому законодавством про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність.
Стаття 11-1. Права і обов'язки сторін та інших осіб у виконавчому провадженні
Стаття 14. Участь експертів, спеціалістів та суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання у виконавчому провадженні
( Назва статті 14 в редакції Закону N 2801-IV ( 2801-15 ) від
06.09.2005 )
Для з'ясування та роз'яснення питань, що виникають при здійсненні виконавчого провадження і потребують спеціальних знань,
державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторін призначає своєю постановою експерта або спеціаліста, а при необхідності - кількох спеціалістів або експертів, для оцінки майна - суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання. ( Частина перша статті 14 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2801-IV ( 2801-15 ) від 06.09.2005 )
Як експерт або спеціаліст може бути запрошена будь-яка дієздатна особа, яка має необхідні знання, кваліфікацію, досвід роботи у відповідній галузі.
Експерт або спеціаліст зобов'язаний дати письмовий висновок з питань, що поставлені йому державним виконавцем у постанові, а також давати усні рекомендації щодо дій, які виконуються в його присутності. ( Частина третя статті 14 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1095-IV ( 1095-15 ) від 10.07.2003 )
Експерт, спеціаліст та суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт
господарювання мають право на винагороду за надані ним послуги.
Розмір винагороди за послуги експерта або спеціаліста визначається в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України. Ця винагорода та інші витрати на проведення експертизи належать до витрат, пов'язаних із провадженням виконавчих дій. ( Частина четверта статті 14 в редакції Закону N 327-IV ( 327-15 ) від 28.11.2002; із змінами, внесеними згідно із Законом N 2801-IV
( 2801-15 ) від 06.09.2005 )
За відмову або ухилення від дачі висновку чи за дачу завідомо неправдивого висновку експерт несе кримінальну відповідальність, про що він має бути попереджений державним виконавцем. Збитки,
завдані сторонам неправдивим висновком експерта або спеціаліста, підлягають відшкодуванню в порядку, передбаченому законом. Суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання несе
відповідальність за недостовірність чи необ'єктивність оцінки майна у порядку, встановленому законом. ( Частина п'ята статті 14 із змінами, внесеними згідно із Законами N 1095-IV ( 1095-15 ) від 10.07.2003, N 2801-IV ( 2801-15 ) від 06.09.2005 )
Копія постанови державного виконавця про призначення у виконавчому провадженні експерта або спеціаліста у 3-денний строк з дня її винесення надсилається сторонам. Заявлений сторонами відвід експерту або спеціалісту вирішується в порядку,
передбаченому статтею 17 цього Закону. ( Статтю 14 доповнено частиною шостою згідно із Законом N 1095-IV ( 1095-15 ) від 10.07.2003 )
Стаття 57. Оцінка майна боржника
Оцінка майна боржника провадиться державним виконавцем, якщо вартість майна не перевищує сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за ринковими цінами, які діють на день проведення оцінки, крім випадків, коли оцінка провадиться за регульованими цінами, а також у разі оцінки нерухомого майна, транспортних засобів, повітряних, морських та річкових суден. ( Частина перша статті 57 із змінами, внесеними згідно із Законом N 327-IV ( 327-15 ) від 28.11.2002 )
Якщо оцінити окремі предмети складно або якщо боржник чи стягувач заперечує проти передачі арештованого майна боржника на реалізацію за оцінкою, проведеною державним виконавцем, останній запрошує суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання для визначення вартості майна. Витрати на призначення суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання несе сторона, яка оспорює оцінку майна, проведену державним виконавцем. ( Частина друга статті 57 із змінами, внесеними згідно із Законами N 1095-IV ( 1095-15 ) від 10.07.2003, N 2801-IV ( 2801-15 ) від 06.09.2005 )
Для проведення оцінки нерухомого майна, транспортних засобів, повітряних, морських, річкових суден та майна, вартість якого перевищує сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,
державний виконавець залучає суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання, який здійснює свою діяльність відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" ( 2658-14 ). ( Статтю 57 доповнено частиною третьою згідно із Законом N 327-IV ( 327-15 ) від 28.11.2002; із змінами, внесеними згідно із Законом N 2801-IV ( 2801-15 ) від 06.09.2005 )
Державний виконавець про оцінку арештованого майна повідомляє сторони, які мають право оскаржити оцінку майна до суду в 10-денний строк з дня отримання повідомлення.( Частина четверта статті 57 в редакції Закону N 327-IV ( 327-15 ) від 28.11.2002 )
Последний раз редактировалось: zanoza (Чт, 25 Мар 2010 09:46), всего редактировалось 2 раз(а)
СИМа
Добавлено:
Пт, 16 Окт 2009 12:45
Занозка, это не совсем то.
У меня есть копия Наказа, но плохо читается.
Я вижу (?) №1695/7 от 09.12.2004. "Щодо деяких питань, пов"язаних з проведенням оцінки арештованого державними виконавцями майна"
1. Встановити, що якщо вартість арештованого державним виконавцем майна боржника перевищує 200 000грн, а також у випадках, якщо обєктівність оцінки майна боржника викликає сумнів, державний виконавець у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" призначає комплексну ( дальше не читается).
Marina_M
Добавлено:
Пт, 16 Окт 2009 16:21
Мы это уже обсуждали. Поищите.
Отменен наказ, в котором ограничения были больше 100 000, а 200 000 остались. т.е. сейчас обязательное участие судового эксперта, если майно больше 200 000 стоит.
Широкому загалу сей наказ не доступен.
Юрий Андрусенко
Добавлено:
Пт, 16 Окт 2009 18:19
Мариночка писал(а):
Отменен наказ, в котором ограничения были больше 100 000, а 200 000 остались. т.е. сейчас обязательное участие судового эксперта, если майно больше 200 000 стоит.
Наказ Міністерства юстиції України № 1699/7 від 14.12.2004 р. „Щодо деяких питань, пов’язаних з проведенням оцінки арештованого державними виконавцями майна”
Marina_M
Добавлено:
Пт, 16 Окт 2009 18:34
выше речь идет об этом приказе. Текста не нашли.
zanoza Spammer
Добавлено:
Вт, 08 Дек 2009 13:01
citizen71 писал(а):
Уважаемые коллеги! Есть предложение в этой теме высказываться по нюансам работы с исполнительными службами.
И сразу же вопрос: может ли кто-нибудь подсказать, как у МинЮста лучше выбивать долги за проделанную работу? Может уже у кого-то накоплен позитианый опыт в этом направлении? И еще: подскажите как сотавить для МинЮста правильную калькуляцию затрат на проведение оценки?
Marina_M
Добавлено:
Вт, 08 Дек 2009 21:53
Юрий Андрусенко писал(а):
Цитата:
Мариночка писал(а):Отменен наказ, в котором ограничения были больше 100 000, а 200 000 остались. т.е. сейчас обязательное участие судового эксперта, если майно больше 200 000 стоит.
Наказ Міністерства юстиції України № 1699/7 від 14.12.2004 р. „Щодо деяких питань, пов’язаних з проведенням оцінки арештованого державними виконавцями майна”
кстати отменили ограничение в 200 000. Опять же - документа не видела, но источник надежный.
КовАл Завсегдатай
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 10:02
Перенесено из темы "Работа с ДВС", которая была удалена, как тема, дублирующая уже существующую, т.е. текущую.
vika19 писал(а):
Добрый день коллеги! Подскажите какой официальный документ регламентирует работу оценщика с ДВС.
И вопрос к администрации почему закрыта тема "Как оспорить оценку ДВС для банка" может и тема не корректна но я с этим столкнулась. Как правельно выйти из ситуаци когда обращается банк с подобной просьбой?
Отвечаю на вопрос по поводу удаления темы "Как оспорить оценку ДВС для банка". Тему удалили для того, чтобы избежать конфликтной ситуации, которая явно назревала после последних сообщений.
zanoza Spammer
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 10:28
vika19 писал(а):
почему закрыта тема "Как оспорить оценку ДВС для банка" может и тема не корректна но я с этим столкнулась. Как правельно выйти из ситуаци когда обращается банк с подобной просьбой?
- с какой именно? Оспорить чужую оценку? это в общем-то дело банка. Он может в рамках закона заказать рецензирование.
Вы, как свободный оценщик, имеете право не браться за этот заказ, если не хотите. Если хотите - можете браться и действовать в рамках закона. рецензия не дает заключения о том, определена стоимость правильно или нет.
vika19
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 10:33
Кроме конфликта конструктивные мысли
КовАл Завсегдатай
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 10:46
vika19, объясните ситуацию... Вас принуждают что-то делать? Банк? Должник? Кто?
zanoza Spammer
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 11:10
vika19 писал(а):
Кроме конфликта конструктивные мысли
- в смысле, если вы отказываетесь делать рецензию на чужой отчет, банк это рассматривает как конфликт? Или ДВС?
vika19
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 11:26
Не принуждают, а настоятельно просят. Но этот вопрос я надеюсь будет снят. Хотя прециндент имел место. Оценщик назначенный ДВС определил стоимость объекта ниже "желаемой" банком. И на уговоры не поддается.
zanoza Spammer
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 11:47
А, то есть там конфликт между банком и ДВС, а решать его хотят путем драки оценщиков...
Оценщик ДВС молодец - чего ж ему поддаваться на уговоры банка. Даже если принять как допущение, что он стоимость занизил, то все равно - мало ли, где там уже отчет светился, переделывать его глупо соглашаться...
А банк интересно на что рассчитывал, передавая объект исполнительной службе? Что они его честно оценят, честно продадут и все деньги банку вернут?
Юрий Андрусенко
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 11:58
Вика, я-таки смотрю, похоже, прав был в предыдущей теме, которую зачистили? Не хотел комментировать, но с Вашей легкой руки, скрестившей прецедент с инцидентом, может получиться такой себе "прециндент". Определил ниже желаемой - пусть найдут новый формальный повод провести новую оценку, вариантов множество, они их знают, дату оценки, блин, надо новую поставить типа. А то, что Вас настоятельно просят, не метод. Репутацию на этом не заработаешь, в глазах окружающих это может восприняться как, извините, ...свой вариант...
zanoza Spammer
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 12:06
Цитата:
А то, что Вас настоятельно просят, не метод.
- ну, я так понимаю, чем-то же душат "настоятельно"... не просто так "просят", иначе можно было бы просто послать и не делать...
Это, я думаю, по вашей, Юрий Андрусенко, части - оценщик либо аккредитован в банке, который "просит", либо имеет там кредит (по которому можно ужесточить все, что только можно), либо депозит (который можно не отдать), либо у банка еще есть рычаги давления
Юрий Андрусенко
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 12:15
Заноза, вполне вероятно. А че по моей части, не понял. Не думаю, что мне одному небезразлично отношение к оценщикам и механизмы воздействия на них. Ну, ладно, завязываю треп. Каждый из нас сам выбирает, кем ему быть. Никогда не делал подобные медвежьи услуги, рычагов давления не нашлось, чего и другим желаю. Удачного дня и много работы всем, чтоб мысли дурные в голову не лезли.
zanoza Spammer
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 12:31
Не, я не с целью вас обидеть, Юрий Андрусенко. Я в том смысле, что сейчас аккредитация в банках приобретает новую окраску - банки начинают вымагать из оценщиков что-либо, не давая работы. То 1000 грн за участие в конкурсе (Надра), то какие-то дополнительные услуги...
СИМа
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 13:20
Юрий, поддерживаю Вашу позицию полностью!
Уважаемые оценщики, те которые не знают о рисках, конфликтах и прочих мало приятных моментах при работе в конфликтных ситуациях, ПРОШУ ВАС ВЗВЕШЕННО ПОДХОДИТЬ К ОБЩЕНИЮ В ЭТОЙ ТЕМЕ!!!!
КовАл Завсегдатай
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 13:33
Да, вопрос становится интимным... если давит банк, то нужно понимать, что за банк, его структуру, построение вертикалей, "вес" той фигуры, которая давит.
Из недавнего опыта. Была настоятельная просьба к аккредитованным сделать рецензию на отчет оценщика, выбранного ДВС... хорошо, что знал с кем поговорить в этом банке... в итоге искали рецензента сами и, насколько я знаю, не в Херсоне.
zanoza Spammer
Добавлено:
Чт, 25 Мар 2010 18:10
Цитата:
23.03.2010, 10:33, Виктор Константинович писал(а):
Скажите, пожалуйста, а если я не согласен с тем, как мне оценили дом, можно ли как-то оспорить данный акт оценки, и как это сделать? Как проводится экспертиза и кем? Если другими оценщиками, то не будут ли они "крыть своих", как это делают, например, врачи?
Ответ Татьяна Павлюк
Уважаемый Виктор Константинович! Если возникли подозрения, что оценка некачественная, то на нее можно сделать рецензию. Рецензент (любой оценщик, имеющий двухлетний и более стаж работы по соответствующей специализации) проанализирует отчет и подтвердит или опровергнет Ваши подозрения. Риск «покрывания своих» в этом случае невелик, т.к. оценщики далеко не так солидарны, как врачи) В худшем случае, рецензент откажется от выполнения такой работы, но тогда можно обратиться к другому.
Однако, согласно норм действующего законодательства, рецензент должен сделать вывод только о соответствии рецензируемого отчета нормативным требованиям, опровергнуть или подтвердить результат оценки можно только встречной оценкой.
меня особенно растрогало из уст оценщика вот это: "...оценщики далеко не так солидарны, как врачи) В худшем случае, рецензент откажется от выполнения такой работы, но тогда можно обратиться к другому"
СИМа
Добавлено:
Пт, 26 Мар 2010 09:44
Эта правда огорчает
Но и с рецензией оценщика можно поспорить.
Кто сказал,что последнее слово за ним??????
Опыт есть и не раз
А в нашем случае, банки митинговали и "делали нам нервы" в конце 2008года и в первом квартале 2009года, а сейчас просто соглашаются.
... через левое плечо
Следующая тема Предыдущая тема
Вы не можете начинать темы Вы не можете отвечать на сообщения Вы не можете редактировать свои сообщения Вы не можете удалять свои сообщения Вы не можете голосовать в опросах Вы не можете прикреплять файлы в этом форуме Вы можете скачивать файлы в этом форуме